23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Nå har endelig anleggsbransjen begynt å få øynene opp for olje-rensing

En 50-tonns graver kan ha opp mot 600 liter hydraulikkolje og den bør byttes etter 1000 til 2000 timer, noen ganger tidligere. Med en literpris fra 50 til flere hundre kroner blir det en merkbar utgift i tillegg til ståtid.

En 50-tonns graver kan ha opp mot 600 liter hydraulikkolje og den bør byttes etter 1000 til 2000 timer, noen ganger tidligere. Med en literpris fra 50 til flere hundre kroner blir det en merkbar utgift i tillegg til ståtid. I tillegg til at mange venter så lenge som mulig med skifte, med den risikoen at man kjører med urenheter i olja som kan skade foringer og sylindre. Da prater man om helt andre kostnader.

 - Å rense olja til en 50-tonner kan gjøres i løpet av en natt, forklarer Petter Viken.

Petter Viken jobber opp mot både industrien og anleggsnæringen i bedriften Norsecraft Tec og undrer seg om hvorfor dette ikke er mer utbredt i anlegg. Oljeindustrien og den maritime industrien har for lengst tatt i bruk dette, og i tillegg vil du finne oljerenseanlegg på kraftverka rundt om i Norge.

 Nå håper han at vei- og anleggssegmentet også kan se nytten. En rensemaskin som den på bordet her, kan rense olja til en maskinpark fra 8 til 30 stk. Det er mange som har blitt overrasket når de får se hvor mye filteret fanger opp.

 - Dette åpner jo muligheten for en veldig grønn profil og her kan man virkelig prate om bærekraft, kommenterer Viken.

 På en stor maskin som har gått en stund på samme olje, kan du se reduksjon i dieselforbruket etter at man har renset olja, legges det til. Du ser lett forskjell på før og etter, men det er partiklene du ikke klarer å se som kan skade maskinen, og disse blir fjernet av renseprosessen.

Renser på mikronivå

Filtrene som står i maskinen klarer ikke å rense på det nivået, for her snakker vi mikronivå og da kan fjernes opp til syv liter vann på en syklus.

 

- Vi forsøke å rense helt ny hydraulikkolje, og det viste seg at den ikke var helt ren den heller, forklarer Odd Egil Kolberg, daglig leder i Norsecraft Tec.

Det er ikke mange renseprosessene før dette lønner seg mener han. Anlegget (SKF Recond Oil) vist her vil holde for de fleste entreprenører. Følger du med på en renseprosess kan du se olja skifter farge fra nesten svart til klar

Flere strenger

 - Om du kan vise til at du har sirkulær hydraulikkolje i parken, burde det jo vektes i offentlige anbud, mener han.

 Han mener bransjen må spille på flere strenger (enn bare å tenke utslippsfrie maskiner) og her mener han muligheten for styrket bærekraft virkelig er til stede. At du kjapt får ROI (Return Of Investment) er hevet over enhver tvil.

 De aller største maskinene som gruve-maskiner kan ha dette som fast installasjon på linje med skip, men for en entreprenør vil det være mest aktuelt å ha en slik flyttbar på tralle. Du kan i prinsippet rense all mulig olje og denne trenger bare en inn- og utgang.

 – Du kan rense gammel olje på fat også, legger han til.

Norsecraft Tec har ført oljerensere i seks år, men da SKF kjøpte det opp ble det økt satsing og nå er produkt oppgradert og langt mer kompakt, forteller Odd Egil Kolberg.

Journalist: Fredrik Saugstad, Anlegg & Transport

Norsecraft Tec AS
Skuiveien 43
1339 Vøyenenga
Bærum
Norge
Org. nr.: NO997818997

Kontaktperson

Send til en kollega

0.093