23948sdkhjf

Ledende trevareprodusenter utvikler spesiell limtreløsning til utendørs bruk

UTENDØRS LIMTRE: Ledende trevareprodusenter utvikler spesiell limtreløsning til utendørs bruk.

Det skriver Superwood i en pressemelding.

Bak nyheten står limtreprodusenten Lilleheden i Hirtshals og tre- og fasadekledningsprodusenten Superwood i Hampen, som har gått sammen om utviklingen av det nye produktet kalt Superwood Lilleheden Limtre.

Samarbeid om limtre og impregnering

De to trevirksomhetene Lilleheden og Superwood har slått sine kjernekompetanser innenfor henholdsvis limtre og gjennomimpregnering sammen. De to virksomhetene lanserer nå et gjennomimpregnert limtreprodukt som er godkjent for bruk i utendørs bærende konstruksjoner uten ytterligere trebeskyttelse – noe som tidligere kun har vært forbeholdt limtreløsninger innendørs.

– Gjennom samarbeidet med Superwood presenterer vi vårt nye felles produkt Superwood Lilleheden Limtre. Lilleheden har produsert konstruksjonslimtre i mer enn 90 år, og årsaken til at vi har kommet så langt, er at vi kontinuerlig utvikler produksjonsmetodene våre – blant annet i samarbeid med andre dyktige aktører i treindustrien, sier Hans Henrik von Platen-Hallermund i Lilleheden.

Impregneringsmetoden opprettholder treets styrkeegenskaper

Ofte vil prosesser og modifiseringer svekke styrkeegenskapene i treet, og derfor har det ikke tidligere vært mulig for Lilleheden å tilby impregnert konstruksjonslimtre i gran. Superwood har imidlertid klart å endre på dette, for som de eneste i verden kan de gjennomimpregnere grantre uten å svekke treets styrkeegenskaper.

– Superwood er de eneste i verden som kan gjennomimpregnere grantre, noe som gjør det nye limtreproduktet vårt egnet til bruk i bruksklasse 3 i henhold til DS/EN 335, noe som betyr at treet kan brukes på steder hvor det blir eksponert for vind og vær. Vi bruker en spesiell metode til gjennomimpregneringen.

– Den trenger inn hele veien gjennom grantreets tverrsnitt og etterlater ca. 120 gram trebeskyttelsesmiddel per kubikkmeter – nok til å mangedoble treets holdbarhet, og det skjer samtidig uten å fukte treet», sier Ole Dalsgård Nielsen i Superwood.

De har allerede levert det nye limtreproduktet til konstruksjoner flere steder i Skandinavia.

– Nå er vi klare til å gå bredt ut med produktet hos forhandlerne våre i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland.

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047