23948sdkhjf

Lundbergs nye 60-serie: - Dette er en helt ny hjullaster

TUNGE MASKINER: De første modellene i den nye 60-serien til Lundberg går i produksjon rett etter sommeren. Denne serien skal erstatte den nåværende 55-serien.

Tungt.no har fått snakke med Joakim Berglund, landssjef hos maskinprodusenten Lundberg med ansvar for Norge, Sverige og Danmark. Han forteller at den nye 60-serien ikke er en facelift, men en helt nyutviklet maskinserie.

- Vi slipper nå nyheten om modellene 4260, 6260 og 8260. Disse kan bestilles nå, og de første maskinene vil leveres i første kvartal 2025, sier Berglund.

Produserer i Finland

Tidligere har hjulasterene til Lundberg blitt produsert i Skellefteå i Sverige, men nå flyttes produksjonen til hovedkontoret i Loimaa i Finland.

- Det er viktig å presisere at dette ikke er en facelift fra 55-serien, men helt nye maskiner, sier Berglund.

Sammenlignet man med 55-serien, som kom i 2021, så er det store forskjeller. Blant annet er panseret bak nær 23 cm lavere på den nye 60-serien.

- Vi har blant annet lagt lyddemperen ute på siden av panseret bak, og det gjør at vi kan senke høyden. Fordelen er at føreren får bedre sikt bak maskinen, og det igjen gir større sikkerhet, sier Berglund.

Større vinduer i hytta

Hytta på 60-serien er også helt ny sammenlignet med tidligere serier. Blant annet går bakruten nå rett opp og skråner ikke inn i hytta, noe som skal gi mer plass i hytta. Vinduene foran og på sidene går lenger ned enn tidligere, og døren er blitt større.

- Vi har lagt stor vekt på at maskinfører skal ha god sikt, alle veier, sier Berglund.

Løftearmene ligger mer mot midten av maskinen foran, slik at de ikke skal stenge for sikten fremover.

Kjenner igjen utstyret

Det kan forhåndprogrameres opp til fire ulike førerprofiler, og der kan man blant annet bestemme hva de ulike maskinførerene skal kunne ha tilgang til i maskinens oppsett.

De nye hjullasterene har også gjenkjenning av redskaper via bluetooth. Maskinen kjenner igjen via hvilket utstyr som skal brukes, og stiller blant annet inn automatisk riktig trykk på hydraulikken.

- Alt dette gjør vi fordi vi ser at det blir mer og mer utfordrende å finne gode maskinførere til mer avanserte maskiner. Med disse hjelpemidlene blir det mer brukervennlig, sier Berglund.

- Kan de som har maskin og utstyr i 55-serien, bruke det samme utstyret på 60-serien?

- Ja, med en viss modifisering. 55-serien er 12 volt og den nye 60-serien er 24 volt. Det må monteres en liten elektronisk adapter hvis utstyret trenger elektrisitet. Det er det eneste som skiller maskinene på hvilket utstyr man kan bruke, sier Berglund.

Kan bytte til 60-serien

Alle kunder som allerede har bestilt 55-serien har fått beskjed om at det kommer en ny 60-serie.

- Disse kan velge om de vil ha 55-serien, eller vente litt lenger for å få 60-serien. Vi har allerede mange bestillinger på 60-serien. De første maskinene kommer til Norge i første kvartal 2025.

KLIKK for alle artikler i EKSTRA Tungt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094