Vi bygger «rugekasser for råtesopp»
Moderne bygninger med tunge konstruksjoner i massivtre er spesielt krevende og kostbare å reparere etter en soppskade. Er skadene store nok, må alt treverket skiftes ut, advarer Johan Mattsson i rådgivningsfirmaet Mycoteam i en pressemelding.
Ifølge Mattsson er det to hovedårsaker til at vedmusling har fått en oppblomstring i Norge: byggeskikk og klimaendringer.
Har sovet i timen
Han mener at den norske byggebransjen har sovet i timen og ikke forberedt seg tilstrekkelig på den økte faren for soppangrep etter hvert som klimaet er blitt fuktigere.
– Vi har lenge registrert at klimaet har endret seg og blitt mer fuktig. Samtidig velges en byggestil som ikke er forenlig med et norsk klima med store mengder regn og snø, sier Mattsson.
Mattsson, som for en tid tilbake ga ut boka «Muggsopp i bygninger», mener byggebransjen må ta sin del av skylden for at problemet er blitt så stort.
Tørker saktere
– Moderne trehus bygges så minimalistisk som mulig, uten beskyttelse i form av takutspring, panel eller impregnering. I tillegg har klimaet blitt mildere og våtere. Resultatet er vått treverk som er rene rugekasser for råtesopp, sier Mattsson.
Det er også andre årsaker til at nyere trehus er mer utsatt for fuktrelaterte skader.
– Klimatiltak som energieffektivisering gjør at varmen i huset ikke slipper ut, og ytterveggene holdes kalde. Da tørker ikke veggene like mye som når varmen siver ut av huset, sier Mattsson.
Må ta opp kampen
Vedmusling har eksistert i mange hundre millioner år. Tresoppen kan overleve lange tørkeperioder og vil blomstre så snart den får tilgang til fukt igjen.
– Skal vi klare å redusere utbredelsen, må man unngå å bygge hus og konstruksjoner som av ulike årsaker trekker vann. Vi må sørge for en ytre beskyttelse av ubehandlet treverk og ha takrenner og takutspring som fører vannet vekk, sier Mattsson.
Dessuten må man ta hensyn til beliggenheten. Ligger bygningen utsatt til, er det enda viktigere med en beskyttelse.
– Det er også lov å bruke sunn fornuft. Å bygge en skråvegg mot sør er sjelden en god idé, sier Mattsson.