23948sdkhjf

Nå kommer nullutslipps-nabolagene

Nå tar forskerne steget fra plusshus og fossilfrie byggeplasser til hele byggeområder uten klimagassutslipp.

Gjennom Forskningssenter for nullutslippsområder i smarte byer skal Sintef og NTNU utvikle løsninger for framtidens bygninger og byområder, løsninger som bidrar til at nullutslippssamfunnet kan realiseres.

Fra ZEB til ZEN

Prosjektet ZEN tar opp arven etter ZEB (The Research Centre on Zero Emission Buildings), og vil videreutvikle kunnskapen som har blitt opparbeidet gjennom prosjektets åtte år lange levetid.

NTNU er vertsorganisasjon og leder senteret sammen med SINTEF Byggforsk og SINTEF Energi.

 – I ZEB utviklet vi kunnskap, produkter og løsninger for nullutslippsbygg. Nå skal vi ser på flere bygg samtidig, og hvordan disse bør utformes for å oppnå nullutslippsambisjonen for et helt område. Utveksling av energi mellom byggene, interaksjon med elbiler og hvordan byggene kan utnyttes som en ressurs i energisystemet, er noen av temaene vi vil jobbe med, sier senterdirektør Arild Gustavsen.

Utveksling av energi mellom byggene, interaksjon med elbiler og hvordan byggene kan utnyttes som en ressurs i energisystemet, er noen av temaene vi vil jobbe med.

Campus Evenstad

Gjennom senteret vil kommuner, næringsliv, myndighetsorgan og forskere samarbeide tett for å planlegge, utvikle og drifte områder uten klimagassutslipp. Mer effektiv energibruk, produksjon og bruk av fornybar energi vil bidra til bedre miljøet lokalt og til å nå nasjonale klimamål.

Et av tiltakene for å nå dit er etablering av sju nullutslippsområder som vil fungere som innovasjonsarena og utprøvingsområde for teknologier og løsninger som utvikles i forskningssenteret. Det første testområdet er allerede etablert på Campus Evenstad.

Flere stipendiater ansatt

Ni stipendiater er allerede ansatt ved senteret, og flere skal ansettes mot slutten av 2017 og i 2018. Disse jobber med alt fra optimal bygningsdesign for fleksible nullutslippsområder til samspill mellom nullutslippsområder og fjernvarmesystemer.

Stian Backe er en av stipendiatene ved FME ZEN. Han ser blant annet på hvordan overgangen til ZEN kan stimuleres på en best mulig måte, og undersøker hvordan kjøp og salg av strøm og varme til bygg i slike nabolag kan foregå for å gjøre overgangen så lett og attraktiv som mulig.

Vil finne salgsmodeller

I arbeidet bruker han matematiske modeller for å finne ut hvilke tiltak og energiløsninger det er best å investere i på lengre sikt i ZEN, og søker deretter etter rammebetingelser og ordninger som kan bidra til at disse tiltakene blir utført.

– Resultatene fra dette arbeidet vil kunne brukes til å støtte beslutninger knyttet til valg av energiløsninger i smarte nabolag, til å foreslå effektive salgsmodeller for investeringer i slike løsninger, og til å avgjøre hvilke rammebetingelser som fremmer slike investeringer, sier Backe.

Dette er FME ZEN

 

Forskningssenter for nullutslippsområder i smarte byer er ett av 11 nasjonale forskningssentre for miljøvennlig energi (FME). FME ZEN startet opp i 2017, og er finansiert av Forskningsrådet og 34 partnere. Hovedmålet for ZEN er å utvikle løsninger for framtidens bygninger og byområder som bidrar til at nullutslippssamfunnet kan realiseres. Fakultet for arkitektur og design ved NTNU er vert for senteret og leder det i samarbeid med SINTEF Byggforsk og SINTEF Energi.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.328