23948sdkhjf

Sweet BREEAMs

Stadig flere utbyggere ønsker seg en BREEAM-sertifisering. Hva er det egentlig det handler om?

Nærmere en halv milliard bygg over hele verden er allerede BREEAM-sertifisert, og rundt to millioner er i skrivende stund registrert for å bli det.

Trenden er sterkt økende også her hjemme, og i dag er det over 200 norske BREEAM-prosjekter.

 BREEAM-revisorer

Den norske versjonen av det britiske klassifiseringsverktøyet, BREEAM-NOR, kom i 2011. Det eies av medlemmene til Norwegian Green Building Council (NGBC), som består av rådgivere, arkitektkontorer og andre aktører i byggebransjen.

NGBC utdanner BREEAM-revisorer og «akkreditert personell» (BREEAM AP-er), som kan gi råd til utbyggere. Det er også BREEAM-revisorene som avgjør hvilken sertifisering et bygg skal få.

Fem nivåer

Et BREEAM-sertifikat dokumenterer byggets miljøstandard gjennom et nøye utarbeidet klassifiseringssystem, med en rekke undernivåer.

Dette er BREEAM NORs fem hovedklassifiseringer:

  • Pass
  • Good
  • Very Good
  • Excellent
  • Outstanding

Klassiske klimatiltak som miljøvennlig transport og avfallshåndtering er bare noen av faktorene i BREEAM NORs ni miljøtemaer: Ledelse, helse- og innemiljø, energi, transport, materialer, vann, arealbruk og økologi, avfall og forurensning.

Systemet overlapper delvis med myndighetspålagte krav, men går et godt stykke lenger. Gjennom forskjellige tiltak kan byggherrer sanke poeng for å klatre på BREEAM-skalaen.

En BREEAM-sertifisering innebærer at en revisor gjennomgår og godkjenner dokumentasjon på at prosjektet har gjennomført i henhold til kravene. I tillegg gjennomfører den britiske institusjonen BRE en ekstra kvalitetskontroll av prosjektet.

– Det skal vi faen meg lage!

For å oppnå BREEAM-poeng må det blant annet kunne dokumenteres bærekraftig ledelse av prosjektet, gode helsetiltak for fremtidige beboere, skånsomme planer for vannavrenning og tilrettelegging for at fugler, insekter og andre dyr skal trives på og rundt bygget.

– Det har skjedd en holdningsendring i byggebransjen, sier BREEAM-rådgiver Rune Skeie til Building Supply.

– Da jeg skulle foreslå å sette opp flaggermuskasser på taket for en utbygger i Oslo, hadde jeg nesten ventet å bli møtt med hånlatter. I stedet klappet de hendene sammen og utbrøt «yess, det skal vi faen meg lage!»

Bygg å være stolte av

Skeie er landskapsarkitekt og jobber i rådgiverselskapet Asplan Viak. Han har master i utvikling av nasjonalparker og er opptatt av å skape naturområder i byen, noe som blant annet skal gjøre oss bedre rustet mot klimaendringer.

– Utbyggere er ikke lenger bare opptatt av pris, de vil ha bygg de kan være stolte av, som vil være gode å bo i eller jobbe i, bedyrer han.

«Klimatilpasningens kinderegg»

Dette er Norwegian Green Building Councils argumenter for at utbyggere bør etterstrebe høyest mulig BREEAM-klassifisering:

  • Gir bygningen høyere markedsverdi
  • Økt brukertilfredshet
  • Godt dokumentert prosjekteringsprosess
  • Miljøeffektiv design med lave kostnader
  • Dokumenterte bruksegenskaper knyttet til helse, inneklima og funksjonalitet
  • Redusert energiforbruk og redusert miljøbelastning knyttet til materialer, avfall, farlige stoffer og transport
  • Økt verdi i form av lavere driftskostnader, økt leietagerpreferanse og økt betalingsvilje
  • Redusert finansiell risiko

Ifølge Rune Skeie vil ikke byggekostnaden øke med mer enn rundt to prosent ved å bygge bærekraftig sammenlignet med tradisjonell byggeskikk. Dette er penger man får igjen med rente, mener han.

– BREAM gir trippel bunnlinje. I tillegg til å gi bærekraftige og sosiale bygg, er det sunt for økonomien. Dette er klimatilpasningens kinderegg, sier Rune Skeie.

Les på Building Supply neste uke: Å bygge miljøvennlig gir flere kroner i kassa

Dette er BREEAM

  • BREEAM står for Building Research Establishment Environment Assessment Method.
  • Metoden ble utviklet i Storbritannia på begynnelsen av 90-tallet.
  • Det er verdens eldste klassifiseringsverktøy for å måle hvor bærekraftig et bygg er. BREEAM NOR er den norske utgaven.
  • I styret til Norwegian Green Building Council, som forvalter BREEAM-klassifiseringen i Norge, sitter det representer fra Oslo S Utvikling, Avantor, GK, Snøhetta, OBOS og Veidekke Entreprenør samt BOB BBL og Statsbygg (varamedlemmer).
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079