10.000 i gebyr for å glemme dette kortet
Virksomheter som bryter HMS-kortplikten, risikerer nå å få gebyr på minst 10.000 kroner.
Gebyret vil øke etter hvor mange ansatte som mangler HMS-kort i virksomheten. Beløpet vil også øke ved gjentagende brudd.
– Det er først og fremst virksomheter som bevisst forsøker å omgå kravene til HMS-kort som risikerer å få overtredelsesgebyr, opplyser direktør Trude Vollheim i en pressemelding fra Arbeidstilsynet.
Et spørsmål om sikkerhet
Bakgrunnen for at Arbeidstilsynet nå innfører bruk av overtredelsesgebyr ved manglende HMS-kort, er at de over tid har sett at brudd på HMS-kortplikten skjer i altfor stor grad.
Formålet med HMS-kort er først og fremst å ivareta sikkerhet, helse og arbeidsmiljøet på bygge- og anleggsplasser og i renholdsvirksomheter.
Primærhensikten er at de ansvarlige på en byggeplass skal ha oversikt over hvem som er på byggeplassen til enhver tid. Å ha slik oversikt er nødvendig for å ivareta sikkerheten til arbeidstakerne.
Tegn på unndragelse
For å få utstedt HMS-kort må virksomheten også være registrert i flere offentlige registre.
– Manglende HMS-kort kan derfor være en indikasjon på at virksomheten opererer med svart arbeidskraft, ikke betaler lønn i tråd med aktuelle allmenngjøringsforskrifter eller på andre måter forsøker å unndra seg offentlige plikter. Brudd på HMS-kort pliktene er derfor viktig å håndheve strengt, sier Vollheim.
Gjelder alle
Arbeidsgiver skal sørge for at alle som utfører arbeid innen bygg- og anlegg eller renhold, har gyldig HMS-kort. Kravet om HMS-kort gjelder både norske og utenlandske virksomheter.
Også arbeidsgiverne selv og enkeltpersonforetak uten ansatte skal ha HMS-kort og risikerer overtredelsesgebyr dersom de ikke har det.
– At virksomheter risikerer strengere reaksjoner fra Arbeidstilsynet vil forhåpentligvis føre til at flere følger HMS-kort regelverket, sier Vollheim.