Første offentlige BVP-kontrakt
Best value procurement er en metode som skal forenkle anskaffelsen, fremme innovasjon og gi raskere og bedre bygg til en lavere kostnad.
Munkerud barnehage på Nordstrand i Oslo skal bygges i massivtre med en sjeldent lav energiramme, skriver byggherre Omsorgsbygg Oslo KF i en pressemelding. Control AS er totalentreprenør.
Null deponi-avfall
Control skal bygge barnehagen i massivtre med tilnærmet 100 prosent prefabrikasjon før montering på byggeplass. Prosjektet styrer mot hele 90 prosent reduksjon av CO2-utslipp.
På avfallsfronten er målet en reduksjon på 70-80 prosent sammenlignet med andre bygg av denne størrelsen. I tillegg blir det 100 prosent avfallsgjenvinning (ingenting til deponi). Dette er oppnåelig blant annet på grunn av prefabrikasjonen av massivtre-elementene.
Byggeplassen i seg selv vil bli fossilfri, med bestrebelser på ytterligere utslippsreduksjon gjennom bruk av mest mulig elektriske maskiner.
Godt inneklima
Innvendig sparer prosjektet materialer på å beholde synlige massivtreoverflater. Treet magasinerer både fukt og varme og sørger derfor for en stabil temperatur og fuktighet gjennom hele året. Temperaturen kan senkes lavere enn normalt, ettersom massivtre ikke har noen kald overflatestråling.
Dette gir god termisk komfort. Varmelagringsevnen til massivtreet gjør at man kan sjokklufte selv på kalde dager, nettopp fordi varmen sitter i veggene. På sommeren gir treets fuktkapasitet passiv kjøling nattetid.
Liv på taket
Munkerud barnehage skal ha grønne tak. Grønne tak bidrar til å holde bygget kjølig om sommeren og dermed til lavere energibruk. Grønne tak har også den fordelen at det gir bedre inneklima.
I tillegg har grønne tak positiv innvirkning på artsmangfoldet i nærmiljøet, samtidig som det binder både CO2 og svevestøv.
Naboene vil også merke det miljøvennlige aspektet i prosjektet. Det blir mindre støy, støv og forurensning, og en mye kortere byggeperiode.
Pustende vegger
Å bygge barnehagen i massivtre gir en unik mulighet for å spare energi ved bruk av bygget. Energirammen blir ekstraordinær lav, med et energiforbruk på maks 70 kWh/m2 i året. Dette er 40 prosent lavere enn energirammen i Teknisk forskrift som er på 115 kWh/m2 for barnehager.
Bygget designes slik at energi, inneklima og miljø ses i sammenheng fra et helhetlig perspektiv. Det er pustende vegger med god lufttetthet, sunne, organiske materialer med lav avgassing og minimal bruk av plast og kompositter.
Massivtre er varige materialer som gir overflater for tøff bruk, og som samtidig har lave livsløpskostnader.
Positivt CO2-regnskap
Den største miljøbesparelsen ved bruk av massivtre er at man unngår mer klimabelastende materialer som stål, betong og mineralullisolasjon. Ved utnyttelse av treets egenskaper for lagring og transport av fukt, bortfaller også behovet for dampsperre i yttervegg og mer avansert ventilasjonsanlegg.
Massivtre er et bærekraftig og klimanøytralt byggemateriale. Tilveksten av skog i Norge og Sentral-Europa er større enn hogsten, og kjennetegnes av bærekraftig forvaltning. Skog i vekst tar opp CO2 som lagres så lenge materialet eksisterer. Tilvirkning av trematerialer skjer ved rene og ressurseffektive prosesser.
Og ikke minst går CO2 -regnskapet i pluss. Med fradrag av produksjonsprosess og transport, blir CO2-gevinsten på hele 600 kg pr m3 massivtre.