23948sdkhjf

Korrupt byggesaksbehandler?

Over flere år tok en saksbehandler i Drammen imot tusenvis av kroner i bestikkelser for å godkjenne byggesøknader, ifølge politiet.

På tiltalebenken i rettssaken som starter i dag tirsdag, sitter både den kvinnelige saksbehandleren og det som ifølge tiltalen var medhjelperen hennes. Forholdene de er tiltalt for strekker seg fra september 2013 og fram til starten av 2016, og politiet mener at kvinnen tok imot over en million kroner i denne perioden. Ingen av de to erkjenner straffskyld.

– De tiltalte er to byggesaksbehandlere på byplanavdelingen i Drammen kommune. Den ene har tegnet, søkt og saksbehandlet saker mot betaling. Hun har hatt hele verdikjeden, fra man tegner til man søker, og til at man godkjenner søknaden. For dette har hun mottatt penger, mellom 1,1 og 1,2 millioner kroner, sier politiadvokat Hans Lyder Haare i Sør-Øst-politidistrikt til NTB.

Haare fører saken for påtalemyndigheten i Drammen tingrett sammen med statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten.

Aktoratet mener at den andre tiltalte har fungert mer som en «markedsfører av tjenesten», som har formidlet kontakt med utbyggere og lagt til rette for avtalene.

– For dette har han mottatt kontant betaling, rundt 100.000 kroner, sier Haare til NTB.

– Skulle ikke vært godkjent

Korrupsjonssaken omfatter 32 byggesøknader. Utbyggere skal ifølge tiltalen ha betalt opp mot 90.000 kroner til den tiltalte kvinnen for å få sine søknader behandlet og godkjent.

– Saksbehandlerne har ikke bare mottatt penger for saksbehandlingen. Utbyggerne har også fått tillatelse i strid med lovverket og reguleringsplaner, for eksempel når det gjelder utnyttingsgrad og høyder på byggene, sier Haare.

Eksempelvis skal saksbehandleren ha mottatt 65.000 kroner av en utbygger for å tegne, saksbehandle og godkjenne oppføring av en enebolig med utleiedel.

«Søknaden ville ved ordinær saksbehandling ikke blitt godkjent idet tiltaket manglet ansvarlig søker, tegninger og nabovarsler var ufullstendige og det var heller ikke søkt om dispensasjon fra kommuneplanens krav om arealutnyttelse, byggehøyder og avstandsbestemmelser», står det i tiltalen, som inneholder flere lignende punkter.

Omfattende sak

Saken har krevd store etterforskningsressurser etter at den ble rullet opp i januar i fjor. Det er en omfattende samling bevismateriale som nå finner vei til retten.

– Til sammen er det 12.000 dokumentsider til saken. Vi har laget et utdrag av disse som er på 3.000 dokumenter. I tillegg er det opp mot 40 vitner, sier Haare.

Det er satt av fire uker til behandlingen av saken i tingretten.

Fra før av har ni av sakene mot utbyggerne blitt behandlet i retten, men det gjenstår fortsatt 15 saker, opplyser politiadvokat Haare. De domfelte har fått mellom fem måneder og ett år og ni måneders fengsel.

Vil forklare seg

Advokat Lars Christian Sunde forsvarer den hovedtiltalte kvinnen. Han sier til NTB at klienten ikke erkjenner straffskyld for noen av tiltalepostene. Han ønsker ikke å kommentere saken på forhånd, men sier at kvinnen vil redegjøre i retten for hva som har skjedd.

Den medtiltaltes forsvarer, Mette Yvonne Larsen, forteller til NTB at mannen i retten vil erkjenne å ha mottatt penger. Han mener imidlertid at dette ikke dreier seg om korrupsjon, men såkalte «kickback-honorarer».

– Det er ikke uvanlig at dersom man formidler et oppdrag til en kollega, så kan man motta et honorar for å ha formidlet en jobb, sier Larsen.

Hun vil ikke svare på om pengene den medtiltalte vil erkjenne å ha mottatt kommer fra den hovedtiltalte kvinnen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094