23948sdkhjf

Skrikende behov for fagarbeidere

Fire av ti bedriftsledere innrømmer at de sliter med å få tak i folk med rett kompetanse.

Det viser den årlige undersøkelsen blant medlemsbedrifter i Byggenæringens Landsforening. Over tusen bedriftsledere i byggenæringen har svart.

– I år svarer 38 prosent at de sliter med å få tak i fagarbeidere. Aldri før har det vært så høy byggeaktivitet i Norge, og jeg tror mange ikke er klar over mulighetene de har, sier Caroline Khoury Nilsen, som jobber som politisk rådgiver innenfor kompetanse og rekruttering i BNL.

Forstsatt vekst

Ifølge Fafos framskrivninger vil næringen vokse med mellom 2,5 og 4 prosent pr. år frem til 2020. Gitt en slik utvikling vil det bli behov for ca. 260.000 mennesker i utførende del av byggenæringen i 2020

–  Det er anslått et behov på 7000–8000 nye fagarbeidere per år frem til 2030, vi får inn 5000, men det er inkludert voksenlærlinger, sier Khoury Nilsen.

– Ungdom må vite at yrkesfag har endret seg de siste 20 årene. Ved å velge bygg og anlegg kan man etter fagbrevet jobbe videre som utøvende fagarbeider eller videreutdanne seg til blant annet ingeniør, fagskoleingeniør eller starte sin egen bedrift som mester, sier Khoury Nilsen.

Digitalisering

I tillegg er næringen i rivende utvikling på grunn av digitaliseringen.

– Vi ser stadig nye løsninger når det gjelder materialvalg, hvordan man kan planlegge, bygge og vedlikeholde smartere. Vi ser også nye løsninger når det gjelder produksjon av materialer og hvordan bygge for et våtere og villere klima, forteller Khoury Nilsen

Om undersøkelsen

Byggenæringens Landsforening (BNL) gjennomfører årlig en spørreundersøkelse blant bransjeforeningenes medlemsbedrifter. Spørsmål stilles om ulike forhold ved bedriftene og hvordan de ser på den økonomiske fremtiden.

  • Undersøkelsen er sendt ut på e-post til over 3500 bedriftsledere.
  • Over 1000 bedrifter har svart. Det gir en svarprosent på ca.28 prosent.
  • Undersøkelsen ble gjennomført i tidsrommet 4. januar til 19. januar 2018.
  • Svarene i undersøkelsen er ikke veid. Det innebærer at hver bedrift teller like mye selv om det er store forskjeller i størrelsen på bedriftene. Det er en overvekt av større bedrifter i undersøkelsen sammenlignet med byggenæringen for øvrig.
  • Hele undersøkelsen med tall både på bransjer og fylker blir lansert 2. mars
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.065