Virker solcellene like godt i kulda?
Prisen på solceller har i de siste årene falt så kraftig at stadig flere ønsker å investere i solcelleanlegg, også i vannkraftlandet Norge. Det har fått forskere til å undersøke hvor godt solcellene faktisk virker i norsk klima. Og resultatene er oppløftende:
– Våre forsøk viser at solceller takler nordisk vær og klima godt, sier forskningsleder Eivind Øvrelid i Sintef.
Klimakammer
Forskere ved Sintef tok med seg solcelleteknologien inn i et klimakammer og testet effekten til solcellepanelene i ulike temperaturer, i lite regn, mye regn, med snø og med is på panelene.
– I tillegg var det viktig for oss å ha en referansemåling på innstrålingen for å sikre at forholdene ble helt like under alle forsøkene. Derfor ble det koblet til en sensor-solcelle som gjorde det mulig å beregne hvilken innstråling cellene ble utsatt for, forklarer NTNU-student Gina Opstad Andersen, som deltok i forsøkene som en del av sin mastergrad.
Økt effekt av kulde
For solcellepanel kan kulde være et gode ettersom det holder driftstemperaturen på solcellene nede. Høy temperatur øker cellenes energilekkasje fordi elektroner beveger seg mer når det er varmt. For den silisiumbasert solcellen i Sintefs forsøk, reduserte effektiviteten med ca. 0,3 prosent for hver grad temperaturen økte.
Temperaturen påvirker i størst grad spenningen i prosessen, litt forenklet kan vi si at dette er kraften som skyver elektronene. Spenningen øker når det er kaldt, og det gjør at cellene blir mer effektive.
Kalde dager med sol, mm!
Innstrålingen eller solmengden regulerer selve strømmen som cellene lager, skriver Sintef. Solstrålingen kan være kraftig om vinteren, særlig om lyset også reflekteres av nysnø.
Til sammen utgjør disse to faktorene effekten. Med andre ord er sol og kaldt vær ideelle forhold for solceller.
Is ingen hindring
Det som overrasket forskerne, var at solcellene viste seg å tåle nedbør veldig godt. Forsøk med lett regn og regn ga positive måleresultater.
– Solstrålene går igjennom vannet. Dette har ingen betydning for innstrålingsmengden, sier Øvrelid. Det samme viste seg da solcellene ble dekket med et lag is.
Snø og is som er hvit og legger seg på panelene, gir derimot en helt klar skyggevirkning. Rådet til solpanel-eiere er derfor å holde panelene snøfri. Dersom det danner seg et hvitt islag , er det lurt å smelte den med lunkent vann.
– Men for all del ikke skrap isen av. Det kan ødelegge solcellen, advarer Øvrelid. Han oppfordrer også til å gi solceller en real vask et par ganger i året. Både veistøv og sot fra fyring kan redusere hvor godt panelene virker.