Byggeleder i rullestol
Med rullator og rullestol testes dørterskler og gulv i den rehabiliterte «trygdeblokka» på Kalbakken i Oslo. Slik forebygges ulykker før de eldre flytter inn i de 55 nye omsorgsboligene.
– Etasjene er ikke like. Det krever mer oppfølging fra oss. Vi må ut og se på løsninger, vi må inkludere brukere, bydelen og gjøre tilgjengelighetstester for å se hvordan det blir, sier hovedbyggeleder Henrik Tune i ÅF Advansia.
Skjevheter
I Martin Skatvedts vei 1 på Kalbakken rehabiliteres en gammel «trygdeblokk» til såkalte omsorg plussboliger for eldre. De er ment for eldre som er friske nok til å bo hjemme, men som har behov for litt hjelp i hverdagen.
Men det er ikke uten utfordringer at man gjør om et gammelt bygg til omsorgsboliger med moderne standard.
– Her er det høydeforskjeller mellom det eksisterende bygget og nybygg. I tillegg er det skjevheter i det gamle bygget, forteller byggelederen.
For bratt? For glatt?
Fra Bydel Grorud har Tanja Jernberg Hanssen, fagkonsulent i bydelens bestillerenhet, og Merethe Bræin Hagnæss, ergoterapeut i rehabiliteringstjenesten, tatt turen til byggeplassen. Med seg har de rullestol og rullator.
Testingen i bygget gjør at man kan avdekke problematiske områder tidlig, og gjøre de tiltakene som trengs. Kommer man opp den slakke oppoverbakken i gangen med rullestol? Og hva skjer når man forsøker å gå ned den samme gangen med rullator? Er døråpningen stor nok?
– Det er kjempeviktig for dem som skal bo her at alt dette fungerer, understreker Hagnæss.
Under dagens test finner gruppen også ut at det må gjøres noen flere tilpasninger i en gang der gulvet ikke er flatt, før det er trygt å bevege seg der med rullator.