23948sdkhjf

Svartelistet av Vegvesenet

Ubetalt overtid står sentralt i beskyldningene mot Karmøy-entreprenøren KHV.

Statens vegvesen godkjenner ikke firmaet KHV AS som underleverandør inntil brudd på lønns- og arbeidsvilkår er brakt i orden. Dette gjelder for alle kontakter i Statens vegvesen på landsbasis, skrev etaten i en melding mandag.

Nå har KHV-ledelsen gått ut mot svartelistingen.

Soningspause

I et videointervju med TV Haugaland vedgår den straffedømte KHV-sjefen Ove Kenneth Kvalavåg at han kan ha en kontroversiell stil som leder, men at han ikke underbetaler sine ansatte – i hvert fall ikke bevisst.

Han understreker også at dommen han soner for tiden, ikke har med forretningsvirksomheten å gjøre. Angivelig er han nå innvilget pause i soningen for å ta tak i problemene i firmaet han leder.

– Trekker bransjen ned

– Hvis vi ikke setter foten ned for brudd på tariffavtaler og bestemmelser i kontraktene, så får vi en nedadgående spiral i bransjen, sier avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Vegdirektoratet.

– Firmaer som kan vinne mange anbud ved å underbetale ansatte, vil trekke hele bransjen med seg nedover, legger hun til.

Første gang

Hensynet til rettferdig konkurranse tilsier at konsekvensene skal være tydelige og følbare.

Entreprenører som har kontrakter med Statens vegvesen benytter KHV AS som underleverandør på trafikkdirigering og arbeidsvarsling. Vedtaket kan få konsekvenser for oppdrag knyttet til de nylig tildelte asfaltkontraktene i hele landet. Det er første gang Vegvesenet går til et slikt skritt.

En tidligere KHV-ansatt som bladet Byggeindustrien har vært i kontakt med, sier at han alene har opp mot 40.000 kroner utestående hos selskapet. Han er heller ikke fornøyd med HMS-arbeidet i bedriften.

– Blant annet jobbet jeg nærmere 120 timer på to uker i juli, og jevnt over var det ikke uvanlig med 14–16-timersdager om man inkluderer kjøring til og fra. Det lengste skiftet var på over 24 timer, hevder den tidligere KHV-ansatte over Byggeindustrien.

Uanmeldte kontroller

Overtrampene hos KHV ble avdekket da Krimseksjonen i Statens vegvesen og Statens vegvesen Region vest gjennomført uanmeldte kontroller på tre av Vegvesenets anlegg i november i fjor.

Krimseksjonens kontroller viste at KHV kuttet kostnader ved manglende betaling av overtid, manglende dekning av reisetid, reiseutgifter og diett. I disse tre kontrollene ble det alene avdekket ubetalt overtid på 330 000 kr.

Vegvesenets vedtak har ingen bestemt tidsramme, men gjelder inntil det kan dokumenteres at ansatte har fått etterbetalt og at andre kritikkforhold er rettet opp.

Vil følge en streng linje

– Statens vegvesen kommer til å føre en streng linje i saker der vi kan påvise brudd på regelverk og kontrakter innenfor vårt område, sier Bettina Sandvin.

I 2016 etablerte Statens vegvesen en sentral krimseksjon som bistår prosjektene med å avdekke lov- og regelbrudd.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141