Henning Larsen Architects utvikler museum i Tromsø
Henning Larsen Architect vant anbudskonkurransen over 9 andre grupper og blir valgt til å planlegge det nye Universitetsmuseet i Norge, sammen med en rekke lokale arkitekter for Statsbygg. Dette bekreftes i en pressemelding sendt ut av selskapet 18. juni.
Museet ble etablert i 1872 og er dermed Nord-Norges eldste vitenskapelige institusjon. Det har ca. 195 000 besøkende i året, ifølge deres egne nettsteder.
Danske Henning Larsen Architects, et av Nordens ledende arkitektfirmaer, står bak vinnertilbudet. Med seg har de lokale Borealis Arkitekter, som har over 40 års erfaring fra byggeprosjekter i Tromsø. Også COWI, SLA og Expology er med i gruppen.
- Gruppen vil se på ulike løsningsalternativer. De vil jobbe tett med UiT Norges arktiske universitet, som eier museet. De fysiske rammene for museet skal avklares i en egen reguleringsprosess der vi som forslagstiller vil ha en tett dialog med Tromsø kommune, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg.
Klart best på kvalitet
Det viktigste tildelingskriteriet i konkurransen har vært kvalitet, og Statsbygg har lagt vekt på overføringsverdi fra tidligere prosjekter til arbeidet som nå skal gjøres med det nye museet i Tromsø.
- Vi har særlig sett etter noen som har ledet og koordinert store og komplekse prosjekter med de samme funksjonene som museet i Tromsø skal ha, og som kan ta med seg denne erfaringen. I tillegg har erfaring med tegning og prosjektering av kulturbygg vært viktig. På disse punktene var vinnergruppen klart best, sier Lyssand Sandberg.
Henning Larsen står blant annet bak konserthuset Harpa i Reykjavik, Umeå kunstmuseum og Mosegaard museum i Aarhus. De er involvert i en rekke store byggeprosjekter verden over og har tegnet det nye veterinærbygget på Campus Ås, et av Statsbyggs største byggeprosjekter.
Milliardprosjekt
Sammen med UiT Norges arktiske universitet vil prosjekteringsgruppen nå gå i gang med å utvikle og designe et bygg for en samlokalisering av virksomheten til Tromsø museum – Universitetsmuseet, som i dag består av fire utstillingsarenaer. I dette ligger også en innledende mulighetsstudie som grunnlag for reguleringsarbeid, skisse- og forprosjektet.
Det planlagte museet er på maksimalt 19.700 m2. Kostnadsrammen er på om lag 1,5 milliarder kroner.
Opphav og kilder: Statsbygg