Velger dansk arktitekt for Huntonstranda
Det danske arkitekt- og byutviklingsfirmaet URBAN POWER har vunnet en internasjonal konkurranse lyst ut at Gjøvik kommune om å omskape det tidligere industriområdet Huntonstranda til en ny og levende del av sentrum. Dette heter det i en pressemelding sendt ut av selskapet tirsdag 19.06.
Kontrakten innebærer en omfattende transformasjon, hvor byen skal utvides med totalt 227.000 m2. Et splitter nytt kultursenter vil bli det nye geografiske sentrum, som skal inkludere en konsert- og teatersal, bibliotek, utstillingsrom, kino og kunstskole utover 11.000 m2.
Kultursenteret vil plasseres i krysset mellom et nytt og samlende fotgjengerstrøk, og elven som går gjennom området. På denne måten skal Gjøvik få et nytt attraktivt møtested, skriver selskapet.
Den internasjonale plan- og designkonkurransen ble lyst ut av Gjøvik kommune og grunneierne på Huntonstranda i november i fjor, og etterlyste konsepter for en omskaping av Huntonstranden.
Konkurransen mottok 29 bidrag, og juryens avgjørelse om URBAN POWERs bidrag var enstemmig, ifølge Arkitektur.no.
- Det er en ekstra stor fornøyelse å vinne en konkurranse hvor nivået er så høyt som det er her. Byplanlegging er en kompleks disiplin og å utvikle en plan som dette her i Gjøvik krever stor innlevelsesevne og en stor forståelse for byens øvrige sammenheng og dynamikk, sier Rune Veile, arkitekt og partner i URBAN POWER, til Building Supply.
Det nye byområdet designes dessuten til å kunne motstå 200-års svingninger i vannstand i elv og sjø. Gjøviks mål om å bli landets ledende klima- og miljøkommune passer også godt med URBAN POWERs visjon, påpeker Veile ovenfor Building Supply.
- Det er en perfekt oppgave for vårt firma, i og med at vi nettopp arbeider godt med sammenhengen mellom klimatilpasning, bæredyktighet, infrastruktur, utvikling av boligområder og byliv. Det er synergieffekten ved å legge sammen alle disse faktorene som skaper de gode byene, og det vil det også bli i Gjøvik, fortsetter han.
- Det har vært avgjørende for oss å skape en god kobling til den eksisterende byen, sier Veile i pressemeldingen.
- Den største utfordringen ligger i at det nye byområdet ligger på motsatt side av både jernbane og elv i forhold til den eksisterende by, og det derfor vært nødvendig å skape et samlende fotgjengerstrøk som forbinder nytt og gammelt og bygger videre på den gamle byens struktur.
Prosjektet innebærer dermed et større inngrep i Gjøviks eksisterende oppbygning, og betyr blant annet at byens togstasjon må flyttes og at den gjennomgående trafikken må legges om.
Planen legger også til rette for et «meget attraktivt» boligkvarter hvor alle nye boliger har direkte adgang til naturparken langs sjøen eller det gjennomgående fotgjengerstrøket.
Opphav og kilder: URBAN POWER