Slik er Stortingets «skandalebygg»
Tirsdag 19. juni inviterte Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen og prosjektleder Rune Almenning (over) pressen inn i Stortingets meget omtalte byggeprosjekt i Prinsens Gate 26.
Bygget har vært del av et rehabiliteringsprosjekt hvor blant annet et nytt post- og varemottak, ny innkjørselstunnel, samt det nye kontorbygget etter planen skal ferdigstilles i løpet av høsten.
Prosjektet endte opp med å skape svært mye oppsikt i mediene da det ble kjent at kostnadene knyttet til prosessen hadde sprengt det originale budsjettet på 1,1 til 2,3 milliarder, som førte til at flere av Stortingets medlemmer forlot stillingene sine.
Det som møter oss når vi dukker opp utenfor dørene til bygget i Prinsens Gate 26 er ved første øyekast langt fra ferdig, men kontorbyggets innside begynner å nærme seg ferdig produkt.
Mens fasaden skal forbli slik den er, har innsiden av bygget blitt revet og bygget opp fra bunnen av.
Det er ennå ikke klart hvilke partier som får de forskjellige kontorene, men Trøen sier hun er sikker på at «den kabalen holder på bli lagt» nå.
Byggherren hadde to krav til byggeprosessen på innsiden av bygningen: At det originale takmaleriet og den originale trappen ble bevart (se bilder).
Bygget, som nå har fått en økning fra 100 kontorer til 180, skal benyttes som kontorer for rådgivere og representanter for Stortinget.
Først blir vi ledet inn i et inngangsparti hvor det vil bli plassert sofagrupper, for sosiale sammenhenger (første bildet under). Deretter blir vi vist rundt i kontorene i andre etasje, men får beskjed om at alle de andre etasjene med kontorer er omtrent identiske.
Utenfor kontorene er det plassert gjenvinningsstasjoner, som Trøen stolt demonstrerte for gjestene (under).
I tillegg til vanlige kontorer har også etasjene flere møterom (under) som vil bli utstyrt med moderne teknologi og hjelpemidler, som monitorer og lignende.
Når det er tid for intervjuer, er det vanskelig å styre unna den skandaløse prosessen som sørget for at budsjettet ble sprengt med 1,2 milliarder.
«Det har vært mange utfordringer i byggeprosessen, men det er ikke kontorene som har ført til de største pengeutgiftene,» forteller prosjektsjef Rune Almenning.
Han forklarer at det meste har gått til blant annet oppretthold av byggets fasade, å bygge kjelleretasje og å bygge tunell for innkjørsel.
«Det har vært et interessant, men veldig krevende prosjekt.»
Trøen sier seg enig i dette, men vil heller fokusere på prosessen videre.
«Mitt fokus og presidentskapets fokus er nå å sørge for at vi fullfører dette prosjektet innenfor kostnadsrammene som er besluttet,» avslutter Trøen, og legger til:
«Vi vil forsøke å gjenvinne litt av tilliten som jeg har forståelse for at vi har mistet.»
Når emnet om Statsbygg og at mange forventet dem som byggherre i stedet for MultiConsult tas opp, ønsker ikke prosjektlederen å kommentere mer.
«Det er naturlig at det er Statsbygg som skal ha ansvaret for slike prosjekter i fremtiden,» avslutter Trøen.
Det forventes at Stortinget kan ta over bygget rundt oktober / november i år, mens innflytningsdato blir på starten av 2019.
Les mer om prosjektet her.