23948sdkhjf

Her er jobbene norske bedrifter sliter med å rekruttere til

25% av norske arbeidsgivere sliter med å finne kompetent arbeidskraft.

Konkurransen om de beste hodene er hard og blir hardere. Det viser ManpowerGroups undersøkelse blant 40 000 arbeidsgivere i 43 land om hvor vanskelig det er å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Globalt melder 45 prosent av arbeidsgiverne at de sliter med å finne kvalifiserte arbeidstakere, heter det i en pressemelding fra selskapet.

I Japan er tallet hele 89 prosent. Blant norske arbeidsgivere er tallet 25 prosent. Mens dette definitivt er et mindre utbredt problem her til lands foreløpig, er trenden angående kompetansemangel tydelig på et globalt nivå. 

– I fremtiden kan vi ikke rekruttere oss ut av kompetanseproblemene. Norske bedrifter har nå et handlingsrom til å få på plass utviklingsprogrammer. Det må de bruke godt, sier Brath.

Hver fjerde norske arbeidsgiver sliter med å finne kvalifisert arbeidskraft. Det haster med å få på plass nye arenaer for utvikling av relevante ferdigheter, viser ny undersøkelse fra ManpowerGroup.

– Utviklingen globalt viser at bedriftene selv må utvikle talentene de behøver. Her ligger Norge bakpå, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup Norge.

Undersøkelsen viser at mange norske arbeidsgivere har utsatt arbeidet med å oppgradere og videreutvikle ferdighetene til sine ansatte, heter det i pressemeldingen.

Mens 72 % av arbeidsgiverne i Storbritannia, 65 % av arbeidsgiverne i Sverige og 57 % av tyske arbeidsgivere legger til rette for utviklingsprogrammer til ansatte, gjør bare 40 % av norske arbeidsgivere det samme.

Kravene til ansattes ferdigheter endrer seg raskere enn før. Likevel er det langt færre norske arbeidsgivere som tilbyr utviklingsprogrammer til sine ansatte enn i land vi liker å sammenligne oss med.

– Vi kan ikke ta for gitt at vi skal ha en så god tilgang på arbeidskraft også i fremtiden, sier Brath.

Fire potensielle løsninger på problemene med kompetanse

Videre viser Brath til fire strategier bedrifter kan ta opp når kampen om kvalifisert arbeidskraft blir hardere:

  1. Investere i å videreutvikle egne ansatte. Utviklingsprogrammer gir relevante ferdigheter til etablerte ansatte. Det bygger også lojalitet: 83 % av norske arbeidstakere under 40 år kan tenke seg å bytte til en arbeidsgiver som tilbyr samme lønn, men større muligheter for læring.
  2. Finne nye veier inn i talentmarkedet, eller betale mer. Lønn er fortsatt en avgjørende faktor for å tiltrekke seg de beste hodene. 55 % av norske arbeidstakere oppgir høyere lønn som det viktigste i en fremtidig jobb.
  3. Leie kompetansen. 87 % av verdens arbeidstakere sier de er åpne for nye tilknytninger til jobben (frilans, deltid, konsulent eller midlertidig).
  4. Hjelpe ansatte opp eller videre til nye roller i eller utenfor organisasjonen. Å gjøre bedriften til en læringsarena og et tydelig steg på karrierestigen kan øke attraktiviteten din som arbeidsgiver.

ManpowerGroup peker eksempelvis til Brobyggerprogrammet i Saltdal, som er et samarbeid mellom Nexans, NAV, Saltdal VGS og Manpower. Deltakerne i programmet vår ved siden av jobben mulighet og hjelp til å skaffe seg den siste delende trenger for å ta neste steget i arbeidslivet, om det er arbeidserfaring, språktrening eller et fag.

– Læringskultur må være en strategisk prioritet. De ansatte må være i stand til å tilpasse seg nye roller, enten i selskapet eller utenfor, sier Brath

Etterspørselen etter faglærte er størst

Arbeidsmarkedet kjølnet etter oljekrisen, men etter hvert som oljeprisen har økt, har også etterspørselen etter arbeidskraft tatt seg opp igjen. Nå har imidlertid mangelen på kvalifisert arbeidskraft økt. I 2016 slet 16 prosent av norske arbeidsgivere med å finne kompetente arbeidstagere. I 2018 har tallet økt til 25 prosent.

Her er listen over kompetansene norske arbeidsgivere synes det er vanskeligst å få tak:

  1. Faglærte (elektrikere, sveisere, o.l.)
  2. Teknikere (kvalitetskontrollører, o.l.))
  3. Ingeniører (elektronikk, mekanikk, sivilingeniører, o.l.)
  4. Yrkessjåfører (varelevering, bygg og anlegg, o.l.)
  5. Kontoransatte (prosjektledere, forskere, o.l.)
  6. IT-eksperter (cybersikkerhet, administratorer, teknisk støtte)
  7. Helsearbeidere
  8. Selgere
  9. Maskinoperatører
  10. Regnskap

Kilde: ManpowerGroup

Opphav og kilder: ManpowerGroup

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078