Studenter får prøve seg i rollen som byggherre
Dette er nødvendig for å gi de kommende prosjektlederne og entreprenørene nyttig erfaring, mener Espen Foss Johansen, fungerende eiendoms- og utviklingsdirektør.
– Vi er stolte over å få ha dyktige studenter på byggeprosjektene våre nå i sommer. De gjør en viktig jobb med å følge opp arbeidet hos oss når mange prosjektledere er på ferie. Samtidig er dette framtidens prosjektledere, entreprenører og samarbeidspartnere som snart skal ut i arbeidslivet som nyutdannede. Da er det flott å kunne gi dem relevant praktisk erfaring, skriver Johansen i en pressemelding.
Boligbygg eier, bygger og forvalter Oslos kommunale boliger og representerer byggherresiden i mange ulike prosjekter. Det er alt fra små byggeprosjekter på noen hundre tusen til store rehabiliterings- og nybyggprosjekter i hundre millioner-klassen.
– Vi håper at vi kan gi studentene som er oss litt innsikt i byggherresiden av prosjekter, og hva dette innebærer når det er kommunen som bygger. Det kan garantert komme godt med senere, enten man vil jobbe i et entreprenørfirma opp mot byggherrer, eller har lyst til å bli prosjektleder med byggherreansvar, sier Johansen videre.
Ser nye sammenhenger
– Nå følger jeg opp et prosjekt fra a til å der vi skal utbedre råteskade i en krypkjeller og finne en løsning som hindrer at vann vil trenge i kjelleren. På grunn av sommerferie har det vært litt vanskelig å få tak i en entreprenør har mulighet til å gjøre jobben, men nå skjer det endelig litt mer, forteller sommervikar Sigurd Bjørhovde.
Bjørhovde er i ferd med å starte sitt tredje år på byggingeniørstudiet, og planen hans videre er å begynne i en stilling som entreprenør. I løpet av sommeren har han vært rundt på flere av Boligbyggs byggeplasser for å gjøre befaringer og følge med på framdriften. Det har også blitt en del timer på kontor med papirarbeid.
– Det er mye papirarbeid som jeg nesten ikke har tenkt på at eksisterer før. Dette er erfaring som er kjekt å kunne ta med seg videre, og så er det fint å ha vært borti det som den andre parten sitter med, sier han, og sikter til byggherre-rollen.
– Mye av det jeg lærer her er helt nytt for meg. Jeg får nok et litt annerledes syn på hvordan ting fungerer, og ser nye sammenhenger mellom det jeg har lært.
Lærer noe nytt hver dag
– Jeg får prøve meg på mye av det som en prosjektleder vanligvis gjør og lærer noe nytt hver eneste dag, forteller sommervikar Daniel Banka. I sommer har han kontor i brakken på en byggeplass på Kalbakken, der Boligbygg er i sluttfasen av et stort rehabiliteringsprosjekt.
– Det er gøy, og man må hele tiden følge med. Plutselig er det noe som ikke er gjort helt som det skal og som må gjøres på nytt.
Til vanlig studerer studerer han bygg- og miljøteknikk ved NTNU og skal begynne på tredje året. Daniel trives godt med å prøve seg i rollen som byggherre på prosjektet.
– Jeg kan polsk flytende, og det har vist seg å være veldig nyttig på byggeplassen, forteller han. Daniel har opplevd at mange de polske arbeiderne synes det er lett å komme til ham og fortelle om ting eller stille spørsmål.
Studenten forteller at han har stor interesse for byggfaget og drømmer om å bli prosjektleder en gang i framtiden. At sommerjobben gir ham nyttig erfaring er han ikke i tvil om.
– Det er mye fokus på erfaring i byggbransjen, og med erfaringen herfra tror jeg det kan bli lettere å få jobb senere.