23948sdkhjf

Advarer om livsfarlig lav sikkerhet ved kranbiler

Bransjefolk advarer mot en økende uvane med å overstyre sikkerhetskontrollene til kranbilene for å øke effektiviteten.

Advarer om livsfarlig lav sikkerhet ved kranbiler

Bransjefolket advarer mot en økende uvane med å overstyre sikkerhetskontrollene til kranbilene for å øke effektiviteten.

Dette kommer frem i en artikkel hos NRK.

4. september skapte det store overskrifter da en kranbil veltet i Stavanger Sentrum. Det var på nære nippet at det bare forekom økonomiske skader på Domkirkeplassen.

Men, dette er langt fra en sjelden hendelse.

Ovenfor NRK anslår kraneksperten Bjarne Roland at hver uke velter det én lastebilkran i landet, uten at dette nødvendigvis blir rapportert.

Det påpekes at en av hovedårsakene til at kranene velter, er en økende tendens til å overstyre kranenes sikkerhetssystemer for å kunne øke effektiviteten og løfte tyngre materialer enn det kranene faktisk er sertifisert for.

Sikkerhetssystemene skal forhindre at kranen brukes uforsvarlig eller overbelastes. Sikkerhetssystemene til de fleste av kranene kan enkelt overstyres ved bruk av sikkerhetskoder spesifikt designet for de enkelte kranene.

Bruken av kodene skal egentlig kun forekomme når kranene setter seg fast slik at føreren skal få seg løs. Men, disse kodene skal visstnok ha blitt delt hyppig mellom bransjefolk i en gruppe på Facebook. Slik kan arbeiderne bruke kranene til tyngre oppgaver.

– Det er helt forferdelig, jeg vil si at det er på kanten til kriminalitet å gjøre det på den måten, sier Roland til riksavisen.

Flere i bransjen spør nå om strengere sikkerhetskrav i kranenes systemer.

Hittil er det ukjent hva som fikk kranen på Domkirkeplassen til å velte i begynnelsen av september, men flere medier, blant annet NRK, melder at det mistenkes at koder ble brukt for å overstyre kranen sikkerhet for å fjerne støttebena på den ene siden. 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063