23948sdkhjf

Kreative studentprosjekter på NTNU

Arkitektstudenter fra NTNU hadde nylig praksisuke hos mur- og betongbedrifter i Trøndelag. Oppgavene de jobbet med bød på kreative utfordringer som ble løst på tre hektiske dager!

Mur- og betongbransjen har gjennom bransjeforeningen Byggutengrenser i flere år tilrettelagt for utplassering av studenter i lokale bedrifter. Utplasseringen gir studentene bedre mulighet til å bli kjent med bruk av materialene, hvordan de kan utnytte egenskapene i mur og betong, og hvordan få til spennende konstruksjoner og flotte overflater.

– Praksisuken gir bra læring om materialer, forståelse produksjonsprosesser og mulighet til å oppdage på en leken måte hvilket potensial betong og mur har, sier August Smith, førsteamanuensis ved Institutt for arkitektur og teknologi ved NTNU.

Contiga produserer betongelementer i Stjørdal, og var en av bedriftene som fikk besøk av studenter, og her lagde de en vegg.

– Vi fokuserte på overflaten, hvor vi prøvde oss på ulike uttrykk, teksturer og former. Vi lærte hvordan betongen oppfører seg i produksjonsfasen og hva som er viktig å tenke på når man skal støpe betong, sier Eivind Ramirez, som synes det var lærerikt å være tett på en stor aktør i byggebransjen.

Overhalla Betongbygg lager også betongelementer, og Kristian Aalerud var en av studentene som hadde sin praksis der.

– Vi fikk god veiledning og det var lærerikt å lage betongelementer. Det er nyttig å se potensialet og muligheten som finnes i betong. Det er et fint supplement til undervisningen på NTNU, sier Aalerud.

– Læringskurven er bratt når man får anledning til å jobbe så direkte med materialet. Vi fikk leke oss med farger og tilslag, og støpte to vegger, forteller Ragnhild som var hos ferdigbetongprodusenten Unicon.

– Flinke folk hos Unicon, vi er veldig fornøyd med opplegget! supplerer Ragnhild.

En annen gruppe var hos Weber/Leca, og fikk prøve seg på forskjellige typer blokker og murpuss.

– Vi ble overrasket over hvor mange forskjellige uttrykk man faktisk kan skape med lecablokker. Vi lærte veldig mye i løpet av de dagene vi var der. Vi fikk god veiledning, men fikk også gjøre noen feil som vi måtte løse, forteller Marie Skogvold.

Tegl var en annet produkt som studentene stiftet bekjentskap med. Her var gruppen på mur-laben på NTNU, med kyndig veiledning fra Wienerberger og BMC.

– Som alltid er innsatsen upåklagelig, og studentene kreative og nyskapende – og dyktige håndverkere! Tre svært ulike konstruksjoner ble murt, og det var lagt inn ulike tekniske utfordringer, forteller Tove Narvestad i Wienerberger.

Nesten alle betongkonstruksjoner bruker armering, og en studentgruppe fikk også muligheten til å lære mer om armering med Norsk Stålforbund. I sum fikk studentene masse faglig og praktisk læring. Med tanke på alle positive tilbakemeldinger fra studentene så tar de med seg mye ny kunnskap videre inn i arkitektstudiet.

Opphav og kilder: Pressemelding

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.323