Startskudd for omfattende miljøkartlegging på Kjeller
Det første hullet i den omfattende miljøkartleggingen på Kjeller Flyplass er nå gravd, og flere blir det. Rundt 160 sjakter skal graves i denne omgang, for å kartlegge potensielle forurensinger hos flybasen.
Etter et vedtak fra Stortinget, skal nemlig basen på Kjeller - Norges eldste militære flybase - avvikles, og Forsvaret flytter derfra i løpet av 2023.
Dette betyr at en million kvadratmeter skal skifte eier og utvikles. Etter over 100 år skal området åpnes for allmenheten. Det blir et sted for store og små i en helt ny bydel. Men før en kan avgjøre hva tomten skal brukes til, er det avgjørende å få oversikt over potensielle forurensinger som kan ligge i jorden.
Omfattende kartlegging
Denne første kartleggingen vil gå over tre uker, på tre av ti delområder inne på flyplassen. Det blir gravd hull på to til seks meter, som da blir tatt prøve av og sendt til analyse hos kreditert laboratorium. Samlet sett vil kartleggingen gi en god oversikt over situasjonen på de tre arealene, både med hensyn på forurensning og eventuelt hva som måtte være nedgravd.
Hensikten er å få full oversikt over omfang, risiko og konsekvenser av forurensingen på flyplassen. Straks etter at kartleggingen og tiltaksplan er utarbeidet, vil miljøoppryddingen starte. Vi samarbeider tett med Skedsmo kommune om fremtidig arealformål på Kjeller frem mot 2023, slik at Skedsmo kommune kan realisere sine visjoner om fremtidsbyen Kjeller i et trygt bomiljø.
Nedgravde skatter
- Vi gleder oss veldig. Det er veldig nyttig informasjon som nå innhentes. Det som også er spennende, er at vi skal grave i områder hvor vi vet det kan kanskje ligge militærhistoriske verdier, som deler av gamle militærfly, forteller prosjektleder Pål Skovli Henriksen i en pressemelding.