23948sdkhjf

Rapport: Derfor bristet Åsane-demningen

Det var 22. august da den midlertidige demningen ved Munkebotsvannet ved Åsaneveien i Bergen bristet, og vannet flommet nedover mot veistrekningen mellom Åsane og Bergen Sentrum.

Den originale demningen var ved tiden under rehabilitering, og en midlertidig demning og fangdam ble satt opp.

Over 40 hus måtte evakueres, men heldigvis ble ingen skadet.

I etterkant har det blitt spekulert angående hva årsaken til at demningen bristet var.

Det har blitt påpekt at kommunen ikke tok alvorlig på advarslene om økte vannstander etter store nedbørsmengder, at de ikke engasjerte pumper i arbeidet før samme kveld når demningen bristet, og at det var risikabelt å fjerne den gamle demningen før en ny og permanent demning var på plass.

4. desember la Instanes AS, et eksternt selskap som fikk oppdraget om å lage en rapport om hendelsen, frem sitt funn på en pressekonferanse, som ble åpnet av Harald Schjelderup (AP), byrådsleder:

- Jeg er glad for at ingen ble skadet i det som var en alvorlig hendelse, og som ikke skulle skjedd. Innbyggernes sikkerhet er det aller viktigste for oss, og derfor er det viktig at vi lærer av denne rapporten, sa Schjelderup.

Instanes legger til grunne blant annet en underdimensjonering av den midlertidige demningen, mangel på mekanisme for å lede bort vannet og feilberegning av risiko:

– Siden den midlertidige fangdammen ikke ble oppført med noen form for mekanisme som kunne lede vannet forbi demningen, kombinert med store mengder nedbør som startet å fylle opp Munkebotsvatnet allerede i starten av august, førte til at vannet steg over demningen, sa representanter for selskapet under konferansen.

Ifølge selskapet skal midlertidige demninger av denne sorten være dimensjonert for en tiårsflom, som i Munkebotsvannet tilsvarer et vanntilfang på 4100 liter i sekundet.

Ved Munkebotsvannet var dog tappemulighetene kun på 1600 liter i sekundet. Her kom det inn mye større mengder vann enn som så.

- Det var bare et tidsspørsmål før det ble toppet over. Hvorfor det ikke ble vurdert hvordan det overskytende vannet skulle håndteres er et avgjørende punkt, sa Instanes.

Det påpekes også at samtlige parter i saken feilberegnet risikoen i prosjektet.

- Konsekvensene av et dambrudd synes ikke å ha blitt riktig vurdert før ved utarbeidelse av siste revisjon av beredskapsplanen datert 22. august 2018, sa Instanes.

Både byggherre Vann- og avløpsetaten ved Bergen kommune, Multiconsult, Sweco (som prosjektlederen er ansatt i) og Donar AS (entreprenøren) blir kritiserte i rapporten.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079