– Enkle sikkerhetstiltak vil redde liv i tunneler
Nå har forskere ved SINTEF og Universitetet i Lund kommet med en undersøkelse om hvordan man kan gjøre redningsoppdrag ved tunnelbranner mer effektive, og hvordan man kan enklere redde liv .
Det var Gemini.no som først hadde denne saken.
Ved å benytte seg av VR-utstyr har SINTEF gjort en simulering av en tunnelbrann for å finne frem til enkle tiltak som kan gjøre redningsoppdragene mer effektive.
– I en forrykende fart kom den mot meg, røykskya. Det tok ikke mange sekundene før den lå som et mørkt teppe rundt anklene, så knærne. Så blir det helt svart. Å være fanget i en tunnelbrann er et mareritt. Så skremmende er det at svært mange av oss vil reagere med handlingslammelse, forteller forsker Gunnar Jenssen i SINTEF til Gemini.
Blant sikkerhetstiltakene som ble testet i dette prosjektet var:
- Visuelle hjelpemidler som lyser og viser veien ut
- Akustisk bistand, som en talemelding fra høyttaler ved nødutgangene
- Skilting og markering av ledlys ved nødutganger
- Betydningen av kortere eller lenger avstand mellom nødutganger
Noe som er sikkert når det gjelder tunnelbranner er at man har knapt med tid, sier forskerne. Da nytter det å benytte seg av de mest effektive metodene for å komme seg ut.
Forsøkene SINTEF har gjort viser at folk flest famler, blir usikre og har en tendens til å gå i ring.
Gode ledesystemer som kan lede folk i riktig retning ut av tunnelen blir påpekt som et nødvendig tiltak. Dette kan hindre at folk går lenger inn i tunnelen ved et uhell.
– Det vil også ta tid før nødetatene er på plass. Og når redningsteamet har kommet fram, er brann i en tunnel et krevende oppdrag: Selv erfarne røykdykkere kan få problemer med å forstå om de går opp eller ned i en brannsituasjon, utdyper Jensen for Gemini.
Blant tiltakene som blir foreslått er et slikt godt ledesystem som kan få folk i riktig retning, talemeldinger på flere språk, samt redningsrom med mindre enn 250 meter i mellom.
Les mer om forsøkene og forslagene på Gemini.no.