Ny veileder for smarte bygg
«Alle virker være enige om at fremtidens bygg er smarte, men hva er egentlig ‘smart’ og finnes det en definisjon på innhold?»
Dette var spørsmålet partene i Powerhouse-samarbeidet stilte seg for ca. ett år siden, og som nå har resultert i en veileder for smarte bygg - åpen for bruk i bransjen for aktører som ser nytten av et funksjonsbasert rammeverk.
I den rykende ferske Granavolden-plattformen tar regjeringen til orde for et digitalt løft i alle sektorer. De viser til at samfunnet er i endring som følge av teknologisk utvikling knyttet til digitalisering og automatisering, og har satt som mål å øke produktivitet og effektivisering. For bygg og eiendom virker de fleste være enige om at dette bør ta form av blant annet smarte bygg.
Og begrepet «smart» har man hørt stadig mer omtalt de siste årene. Det har over lengre tid vært snakket om smarte løsninger og nødvendig digitalisering, og problemer som raskt utdatert programvare, tekniske installasjoner som ikke snakker sammen, mangel på brukervennlighet og bakstreverske anbudskrav har vært belyst i mange fora.
- I Powerhouse-samarbeidet har vi, som mange andre, stilt oss spørsmålet - hva er egentlig et «smart bygg», og finnes det en definisjon på innhold? Utfordringen om å tenke over «nice to have vs need to have» treffer mange av oss som er opptatt av moderniseringen av byggebransjen, og behovet for tydelighet og bransjestandarder innen smarte bygg var for oss åpenbart, sier daglig leder i Powerhouse, Rune Stene
For ca. ett år siden, kom partnere i Powerhouse-samarbeidet til enighet om at, for å skape en felles forståelse av nytte og effekt av smarte bygg, trenger bransjen en veileder – og at denne lages best i fellesskap.
En tverrfaglig veileder til åpen bruk for bransjen
Smart by Powerhouse er en tverrfaglig veileder, som vil gi viktig selvhjelp til byggherrer eller rådgivere. Veilederen tar utgangspunkt i praktiske behov, ikke hva som finnes av tekniske løsninger. Den forklarer hva du først og fremst bør tenke på når du bygger et smart bygg, og den hjelper deg å sette et ambisjonsnivå som passer ditt bygg og dine leietakere, på en skala fra smart klar til smart prediktiv. Ikke minst inneholder veilederen fem hovedtema med totalt 29 funksjonskrav man bør ta stilling til med smarte bygg.
Skal bygg og eiendomsbransjen bli kvitt klimaverstingstempelet, og skal smarte bygg bli noe flere folk vil bo og jobbe i, så trengs definitivt et taktskifte og en ny standard. Det er dette veilederen har til hensikt å representere.
- Vi forventer ikke at hvermannsen skal ta den i bruk. Vi forventer ikke at alle skal være enig i hvor vi legger lista. Men med Smart by Powerhouse tilbyr vi alle i bransjen en gratis veileder, som et tverrfaglig samarbeid har jobbet frem med utallige arbeidstimer. Vi trenger veilederen internt i Powerhouse-samarbeidet, for å designe fremtidens mest klimaambisiøse bygg, og vi tror flere sitter med samme utfordringen, avslutter Rune Stene
Veilederen ligger nå åpent og gratis på www.powerhouse.no.