23948sdkhjf

«Verdens viktigste gravemaskin» til Veidekke

Pon Equipment på Gjelleråsen har sammen med Caterpillar utviklet verdens første oppladbare elektriske gravemaskin i full størrelse (26 tonn).

Etter omfattende testing med en prototype, er nå åtte maskiner i produksjon. Den aller første tas i bruk av Veidekke i disse dager.

- I Veidekke har vi forpliktet oss til FNs togradersmål, og vi ønsker å redusere våre klimagass­utslipp og samtidig øke vår konkurransekraft. Maskinparken vår skal bidra, det er jo på de store og tunge maskinene det er størst miljøgevinster å hente. Denne nye gravemaskinen sparer alene 52 tonn CO2i årlige utslipp. Og vi får stadig flere elektriske anleggs­maskiner, i tillegg har vi rundt 100 el-biler på våre prosjekter, sier maskinsjef Knut Egge i Veidekke i en melding. 

Den oppladbare batteridrevne gravemaskinen er en ombygd Caterpillar 323F Z-line. Dette er en allround beltemaskin til lasting av lastebiler, graving og planering på små og store anlegg. Den har minimalt med vibrasjoner og er selvfølgelig stillegående i de 5-7 timene den kan brukes mellom hver ladning. Utvendig er det ikke lett å skille den fra andre store gravemaskiner, men under skallet er det store forskjeller.

- Våre mekanikere har bygget om, tilpasset og testet i et drøyt år sammen med spesialister fra Caterpillar. Blant annet er motor, dieseltank, og en del utstyr erstattet med elektrisk motor, motor-controllere og heavy duty litium batterier. Underveis var vi så heldige å få med oss Veidekke på laget. At de var villig til å satse og ble med først, var viktig. Vi har hatt et tett og godt samarbeid i utviklingen av fremtidens maskin for anleggsplasser i de større byene og der krav om utslipp er strenge, sier administrerende direktør Erik Sollerud i Pon Equipment.

- Det er ofte slik at praktisk erfaring med maskiner og anlegg er nøkkelen til de beste løsningene, og vi forsøker å ligge i forkant av utviklingen. Derfor er vi stolte over å være først ute med en slik gravemaskin og at vi dermed får være med på å flytte grenser, avslutter Egge.

Anleggsmaskiner i Norge står ifølge SSB for totalt 650.000 tonn årlige utslipp av CO2. Den tekniske utviklingen og økende miljøambisjoner er nå i ferd med å snu utviklingen. For et drøyt år siden startet Veidekke opp Norges første fossilfrie tunnel- og anleggsprosjekt for Statnett i Oslo, nå er håpet at entreprenøren snart kan jobbe helt utslippsfritt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125