- Nasjonalmuseet har stor betydning for steinbransjen
Daglig leder for Oppdal Sten AS, Petter Bye, forteller at oppgaven med å levere skifer til det nye Nasjonalmuseet, har vært et løft for bedriften:
- Det har stor betydning for hele bransjen vår og ikke minst oss. Dette er vårt største prosjekt noensinne. Det har gjort at vi har begynt å ta i bruk wiresag for å ta ut blokker fra bruddet og for å dele opp blokkene i passende størrelser. De største blir sendt til Tyskland for mer bearbeiding der.
I Tyskland får de hjelp av firmaet Hofmann Naturstein som har mottatt 416 lass med blokker. Disse blokkene skal brukes på fasaden. I tillegg til dette står Oppdal Sten AS for skifer som skal brukes på en ca. 5800m2 takterrasse.
- For å klare å produsere skiferen på taket, måtte vi investere i en ny sag og en kalibreringsmaskin for å justere tykkelsen på hellene. Vannforbruket for å avkjøle sagbladene på de to nye maskinene er så høyt at vi også måtte investere i et resirkuleringsanlegg for vann. Så det har vært noen utfordringer. Samtidig håper vi dette kan bli et flott referanseprosjekt for bedriften. Vi merker at når vi besøker europeiske steinforhandlere og produsenter, så har de hørt om dette prosjektet og er nysgjerrig på det, sier Bye i en melding fra Norges Geologiske Undersøkelse.
- Kan se gamle spor i skiferen
En som også er nysgjerrig på byggingen av det nye Nasjonalmuseet, er geolog og forsker Tom Heldal fra NGU. Han har ledende kunnskap om norsk naturstein og roser bruken av skifer.
- Det er kjempeflott at de bruker skifer på utsiden av det nye Nasjonalmuseet. Skifer er normalt brukt til fortau eller tak. Nå får man brukt et materiale som tidligere ikke ble brukt som fasade på slike bygg. Det gjør det mer spesielt. Vi geologer er ekstra begeistret siden skiferblokkene viser oss spor etter prosesser som skjedde dypt nede i jorda for mange millioner år siden, den gangen skiferen ble dannet.
- Ville ta fjellet til det urbane
Statsbygg står bak byggingen av det nye Nasjonalmuseet. Slik forklarer kommunikasjonslederen for prosjektet hvordan de utarbeidet konseptet bak.
- Arkitekt Klaus Schuwerk ønsket seg norsk stein, fordi han mener at det å gå i fjellet er en del av den norske kulturen. Det å få fjellet til byen, sjøen og det urbane uttrykker kulturell identitet. Statsbygg måtte ut i det internasjonale markedet, men vi var så heldig at det var den norske skiferen som hadde den kvaliteten som arkitekten ønsket. Vi bruker en Oppdal Mørk Golan-skifer som er robust. Så robust at Hofmann Naturstein måtte gå til innkjøp av nytt utstyr for å få skåret den, forteller Birgitte Bye i en melding.