Veidekke: Øker omsetning, men betydelig lavere resultat
Veidekke omsatte for NOK 10,5 milliarder i fjerde kvartal, mens resultatet før skatt var NOK 341 millioner. Konsernet fikk nye ordrer til en verdi av NOK 9,2 milliarder i kvartalet og hadde ved årsslutt en samlet ordrereserve på NOK 34,6 milliarder.
For året var omsetningen NOK 35,6 milliarder og resultat før skatt NOK 591 millioner. Resultat per aksje ble NOK 4,0 (IFRS) for 2018.
Med bakgrunn i en god finansiell posisjon, solid ordrereserve og gode markedsutsikter foreslår styret å opprettholde et ordinært utbytte på NOK 5,0 per aksje for regnskapsåret 2018.
– Veidekke økte omsetningen i fjerde kvartal, men lønnsomheten er noe lavere enn i fjor. Det er god aktivitet i yrkesbygg i alle land, mens få igangsettelser av nye boligprosjekter i de foregående kvartalene gir noe lavere produksjon. Eiendomsvirksomheten leverer et solid resultat i dagens marked, som følge av løpende boligsalg og utviklingsgevinster fra salg av bolig- og næringsprosjekter, sier konsernsjef Arne Giske i Veidekke.
– For året som helhet hadde Veidekke høy vekst, og ordrereserven ved årsslutt er også høy. Årsresultatet og lønnsomheten er likevel betydelig svakere enn vi ønsker, og vi har satt i verk en rekke tiltak som vi venter vil gi synlige forbedringer i resultater og lønnsomhet over tid. Vi har positive markedsutsikter, en god finansiell posisjon og stor tro på utviklingen for konsernet fremover. Styrets forslag om å opprettholde et utbytte på NOK 5,0 per aksje for regnskapsåret 2018 bekrefter dette, sier Giske.
– 20. november og 13. desember 2018 omkom to av våre ansatte på jobb. Sikkerhet er en hovedprioritet for Veidekke, og vi erkjenner at denne kampen står på hver enkelt arbeidsplass hver eneste dag. Både dødsulykkene og en generell økning i antall skader i 2018 er klare signaler om at sikkerhetsarbeidet krever kontinuerlig oppmerksomhet, og at innsatsen i det forebyggende arbeidet må forsterkes ytterligere, sier Arne Giske.
Veidekke hadde solid vekst i fjerde kvartal 2018, og omsetningen var NOK 10,5 milliarder, mot NOK 8,7 milliarder i fjerde kvartal i fjor. Omsetningsøkningen kom i byggvirksomhetene i Norge og Sverige. Veksten var hovedsakelig organisk, men omsetningen økte også som følge av virksomhetskjøp i 2018.
Omsetningen for året økte med 13 %, til NOK 35,6 milliarder, fra NOK 31,4 milliarder i 2017. Veksten kom i Entreprenør, der omsetningen økte i alle tre land i 2018. I Eiendom falt omsetningen for året som følge av lavere boligsalg og få igangsettelser, mens omsetningen i Industri var på nivå med året før.
Resultat før skatt i kvartalet var NOK 341 millioner, mot NOK 381 millioner i fjerde kvartal 2017. I eiendomsvirksomheten bidro utviklingsgevinster fra salg av både bolig- og næringsprosjekter til et godt resultat i kvartalet. I Entreprenør var resultatet på nivå med året før, men med lavere margin. I Industri er store deler av fjerde kvartal lavsesong, hvilket også gjenspeiles i resultatet, og nedgangen fra i fjor skyldes i hovedsak at resultatet i fjerde kvartal 2017 inkluderte en salgsgevinst på NOK 70 millioner.
Resultat før skatt for året var NOK 591 millioner, mot NOK 1 311 millioner i 2017. Resultatet var preget av prosjektnedskrivingene i den norske anleggsvirksomheten på NOK 550 millioner i andre kvartal 2018. Det underliggende resultatet, eksklusive nedskrivingene, var NOK 1 141 millioner. Et lavere salg og færre igangsettelser av nye boliger i Sverige bidro til resultatnedgang i Eiendom, mens økte råvarepriser og lavere kapasitetsutnyttelse gav et svakt resultat i Industri.
Ordreinngangen i kvartalet var på NOK 9,2 milliarder. Ordrereserven var NOK 34,6 milliarder, opp fra NOK 33,8 milliarder ved utgangen av tredje kvartal og NOK 32,6 milliarder for et år siden. Om lag NOK 23 milliarder av ordrereserven kommer til omsetning i 2019.
For å bedre lønnsomheten har Veidekke i andre halvår omorganisert de operative virksomhetene ved å dele den norske entreprenørvirksomheten i én bygg- og én anleggsvirksomhet, samle konsernets bolig-, nærings- og prosjektutviklingsaktiviteter i Skandinavia under én konserndirektør og organisere industrivirksomheten som eget virksomhetsområde, direkte underlagt konsernsjef. Samtidig er det iverksatt tiltak for å redusere kapitalbruk og styrke risikohåndteringen i prosjektene.