Skal dele kunnskap om fossilfri byggeplass
Fire engasjerte klimapiloter skal besøke elever i Osloskolen for å sette miljøet på timeplanen. Nå har klimapilotene vært på Undervisningsbyggs byggeplass på Nordseter skole for å lære om de miljøvennlige løsningene i dette prosjektet.
Klimapilotene er et samarbeidsprosjekt mellom Klimaetaten og Utdanningsetaten, og er inspirert av Oslo som europeisk miljøhovedstad i 2019.
Nylig var de ferske klimapilotene på besøk på byggeplassen til Nordseter skole i bydel Nordstrand for å lære mer om fossilfri byggeplass. Kunnskapen skal de dele med elevene i Osloskolen når de etter hvert reiser rundt og holder foredrag.
Miljørådgiver Bodil Motzke i Undervisningsbygg forteller at Nordseter skole er Undervisningsbyggs første prosjekt som har stilt krav om fossilfri byggeplass.
Det betyr at tradisjonelle dieseldrevne maskiner hovedsakelig er erstattet med anleggsmaskiner på biodrivstoff, som gravemaskiner, boreriggen til etablering av brønner til varmepumpen, samt fasadelifter. Riveroboten for innvendig rivearbeid var elektrisk. Dette rehabiliteringsprosjektet har også montert solceller i fasaden, og etter hvert monteres det solceller også på tak. Disse kobles til fortløpende og kan levere solstrøm til byggeplassen.
Skal besøke 50 skoler
Før Klimaløftet i Osloskolen i det hele tatt har startet, har hele 50 skoler meldt interesse for å få en klimapilot på besøk. Klimapilotene er alle fulltidsstudenter, og gjør jobben som klimapilot, på deltid. Det blir et til to skolebesøk på hver av dem i uka. Prosjektleder Elisabet Molander i Klimaetaten, får ikke fullrost de fire klimapilotene.
- De er alle sammen gode ambassadører for miljø, og de har glede og evne til å holde engasjerende foredrag for elevene, sier hun.
Klimapilotene er Hauk Are Fjeld, Ole Erik Lunder, Emilie Hernes Vereide og Ingrid Holtan Søbstad.