23948sdkhjf

Byggedagene: Sikret de lokale kontrakter på SUS2023

Mellom 3. og 4. april arrangeres Byggedagene 2019-konferansen i Oslo.

På Radisson Blue Plaza Hotell i sentrum møtes noen av byggenæringens viktigste aktører for å snakke om bransjens fremtid og å debattere et smart arbeidsliv.

Blant talerne på dag 1 var Kari Gro Johanson, prosjektdirektør for Vestlandets største pågående byggeprosjekt – nye Stavanger sykehus, SUS2023.

Prosjektet skal stå ferdig i 2023, og Stangeland Maskin har nylig blitt satt igang med gravearbeidene på tomten.

Johanson snakket om prosjektets utfordringer og hvordan de løste situasjonen med 74 forskjellige entrepriser.

Samtidig fortalte Johanson om hvordan prosjektet gikk inn for å tilrettelegge anbudsperioden og prosessen for lokale bedrifter.

- Vi hadde et styre tilbake i 2015, og det var konseptfasen, som tenkte akkurat som ved oljenedturen, som vi trodde skulle vare lenge, og som viste seg å bare være en dipp. Men før det gikk opp igjen, fant vi ut at vi ikke kunne et gigantisk universitetssykehus uten å legge til rette for at vår egen regions leverandører skal komme på tilbyderlisten.  Så styret satte ned et punkt man måtte vedta: «Styret vektlegger at valg av entreprisemodell skal sikre at lokale tilbydere kan delta i konkurransen». Og dette har vist seg som veldig greit for vår del, forteller Johanson.

- Vi brukte lang tid for å finne gjennomføringsmodellen og strategien. Vi hadde en enorm prosess både internt og eksternt. Vi dro ut på bygda, snakket med mange entreprenører, mange konsulentmøter og mange dialogmøter, en-til-en møter med de som ville det, og hadde også samlinger med rådgiverne våre, entreprenører og andre. Til slutt endte vi opp med: «Administrerende direktør vurderer en gjennomføringsstrategi og entreprisemodell med byggherre-styrt prosjektering, byggherre-styrt entreprise av ulik art for de ulike delene av byggene, som den mest hensiktsmessige.

- Vi hadde også spurt entreprenørene: «Dersom dere skal ha sjans til å by på disse kontraktene, hvor store kan de være». Da sa de «maks 600 millioner, over 600 millioner, da er det bare de store nasjonale [firmaene] som kan by».

De lokale bedriftene fortalte Johanson at dersom prisene lå på mellom 50 og 200 millioner, da ville det være mange flere lokale som kunne bli med på konkurransene.

- Det har vi levd opp til, forteller Johanson.

Johanson forteller så at prosjektet nå er delt opp i 84 entrepriser.

Videre forteller hun om at de var heldige som fikk loven inn om offentlige anskaffelser før prosjektet, som gjorde at det nå er mulig for byggherre å kunne velge konkurranseform med forhandlinger etter prekvalifisering.

Kravet for å bli prekvalifisert var at man måtte ha minst syv prosent lærlinger, og 40 prosent egne ansatte fagarbeidere.

Dette mener Johanson var et svært viktig grep for å stanse useriøse aktører.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047