VIDEO: Hvordan når vi målet om nullutslipp?
Mens klimasaken vokser seg større og større, blir spørsmålet om utslippskutt innen bygg- og anlegg stadig viktigere.
Bygg- og anleggsnæringen i Norge står alene for over en prosent av landets totale klimagassutslipp. Dette tilsvarer 660.000 tonn CO2-utslipp årlig, skriver SINTEF på sine nettsider.
Utslippene kan komme under byggeprosessen, ved bruk og drift av anleggsmaskiner, transport av varer som blir benyttet under byggingen, og lignende.
Nettopp derfor har SINTEF, blant mange andre, begynt å forske på området utslippsfrie byggeplasser. En utslippsfri byggeplass er en byggeplass som hverken direkte eller indirekte bidrar til utslippene som et resultat av byggeaktivitetene som foregår.
Ifølge SINTEF er dette et viktig steg mot Norges mål om å kutte utslippene våre.
- Selv om vi er godt i gang med prosjektet om utslippsfrie byggeplasser, har vi en veldig lang vei å gå, forteller forsker Marianne Rose Kjendseth Wiik i en ny video fra SINTEF.
- Det vi har sett gjennom arbeidet vårt er at det er et stort behov for kunnskap om hvordan man kan tilrettelegge for utslippsfrie byggeplasser, fortsetter hun.
Men det er ikke bare forskning og kunnskap som trengs på området.
- I tillegg er det behov for ny teknologi, og å optimalisere de byggeaktivitetene som foregår på byggeplasser, forteller Wiik.
Nylig var Statsbygg først ute med å benytte seg av en elektrisk gravemaskin – et viktig teknologisk skritt mot utslippsfrie byggeplasser.
- Det vi kommer til å se videre på inkluderer avfallsfrie byggeplasser, utslippsfrie anleggsmaskiner, transport til og fra byggeplasser som er utslippsfritt og hvordan man kan overføre kunnskapen fra byggebransjen til anleggssiden, sier Wiik avsluttende.
Sjekk ut videoen over hvor Wiik forteller om et av de første prosjektene hvor de går for et nullutslippsbygg – administrasjonsbygget ved Campus Evenstad.