23948sdkhjf

Ståldragerne er løftet på plass: Ishallen reiser seg

Sonja Henie ishall er i ferd med å reise seg i Frognerparken. Grunnarbeidene er ferdige, ytterveggene er i ferd med å komme opp, og nå er også takkonstruksjonen og selve signaturen til bygget kommet på plass. Dette er den første ishallen i Oslo vest.

 Nå får vi endelig et fullverdig tilbud til skøytesporten i denne delen av byen. Ishallene i Oslo er presset på kapasitet, så jeg er veldig fornøyd med at vi er i rute med arbeidene. Nå tar vi igjen noe av etterslepet på idrettsanlegg i hovedstaden, og sikrer samtidig et komplett idrettsanlegg på Frogner stadion, sier Marthe Scharning Lund (A), byråd for næring og eierskap.

Åpner høsten 2020

Sonja Henie ishall oppføres rett syd for Frogner stadion og blir et anlegg for kunstløp, kjelkehockey, ishockey, kortbane og andre isidretter. Hallen får et bruttoareal på rundt 4 600 kvadratmeter og inneholder et eget styrkerom, fire store garderober, kontor og møterom. Det vil bli tribuneplasser til i overkant av 300 tilskuere. Hallen er planlagt ferdigstilt høsten 2020.

Omvendt skøyteegg

Ni buevalsede ståldragere er nå løftet på plass til én sammenhengende bue. Ståldragerne er spesiallaget til denne ishallen og utgjør en slank konstruksjon som skal gi assosiasjoner til skøytesportens fart og eleganse.

Den nye hallen ligger i et kulturhistorisk fredet område. Derfor er det lagt stor vekt på at hallkonstruksjonen passer inn i området den skal ligge i. Ishallen er gravd fire meter ned i bakken og det buede taket dekkes med grønt mosebelegg, og vil følge landskapsformen på den vollen som allerede ligger der

– Frognerparken er en av byens mest besøkte områder og har stor kulturhistorisk verdi. Vi får en hall som glir veldig fint inn i terrenget. At de innvendige ståldragerne gir assosiasjoner om omvendte skøyteegg, er en morsom merverdi og bidrar til at hallen blir noe mer enn en vanlig skøytehall, sier byråd Marthe Scharning Lund (A).

Komplisert form høyt over bakken

Ståldragerne, som hver og en er rundt 10 tonn tunge, er løftet på plass i to deler og montert rundt ti meter over bakken. Buen, som er veldig slank, spenner 35 meter og er bare 1,5 meter høy.

– Det gjør denne buen til en komplisert form, som er følsom for løft og som stiller høye krav til presis utførelse. Man har ikke mange millimeterne å gå på når buen skal dras sammen på toppen. Arbeidet er utfordrende, men nå er vi akkurat ferdig med å montere alle ståldragere, og er i mål, forteller byggherre og direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.

Den innvendig, særegne stålkonstruksjonen med fagverksdragere skal bære hele det buede taket, og sørge for å holde ishallen søylefri.

Glass og granitt

Ytterveggene vil i hovedsak bestå av glass og granitt, hvor granitten spiller på lag med kunstverkene i Frognerparken. De store glassflatene vil åpne opp for fin kontakt mellom aktiviteten som skjer inne og ute, både mot hovedinngangen og mot Frogner stadion.

Fakta om Frogner ishall

  • Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
  • Arkitekt: Dyrvik Arkitekter AS
  • Totalentreprenør: Håndverkskompaniet AS
  • Entreprenør isanlegg: EPTEC
  • Landskap: Rambøll AS
  • Rådgivende ingeniører: Rambøll AS
  • Byggeperiode: 2018-2020
  • Bruttoareal: ca. 4 600 kvm
  • Tribuneplasser: ca. 300
  • Miljø og energi: Energivennlig passivhus, fossilfri anleggsplass
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094