Her er Norges første fullskala ombruksbygg!
Norges første fullskala ombruksbygg brøyter vei for sirkulærøkonomi i bygg- og eiendomssektoren.
I Tullinkvartalet i Oslo bygger Entra et nytt bygg med brukte materialer. Aldri før har noen bygget et fullskala ombruksbygg i Norge i denne størrelsen.
Formålet er å bidra til å gjøre ombruksbygg konkurransedyktige på lik linje med ordinære bygg.
Arkitekt er MAD, og Kristian Augusts gate 13 (KA13) er et forbilde-prosjekt i FutureBuilt.
I restaureringen av bygget fra 1950-tallet har Entra lett med lys og lykter etter materialer som kan brukes på nytt. På innsiden blir mye bevart som det er. I en av inngangene skal lysegule fliser få være med videre. Gammelt treverk skal få nytt liv som parkett.
Entra vil så langt det lar seg gjøre bruke brukte materialer, både i tak- og veggkonstruksjoner, sanitærinstallasjoner, ventilasjon og mye mer. Også det helt nye tilbygget skal settes sammen av ombrukte materialer. Ombruk betyr at materialene blir brukt på nytt, uten at de er gjort om til noe annet.
Leter fortsatt etter brukte byggematerialer
Derfor har Entra i lang tid vært på jakt etter alt fra hulldekker, vinduer, himlinger og toaletter fra rivningsklare bygg. Jakten, logistikken og lovverket har gjort det til en tidkrevende oppgave. Men gevinsten gir arbeidet mening.
– Det er utrolig gøy når vi gjør funn som passer til vårt prosjekt på Tullinløkka. Mye skal klaffe for å finne de rette materialene. Nylig har vi fått overlevert såkalte kjølebafler, som er et kjølesystem, fra Dronning Eufemias gate 8 som skal rehabiliteres. Det er like morsomt hver gang vi får napp, sier prosjektleder for KA13, Håvar Haugen Espelid.
Entra har allerede sporet opp mye av bygningsmaterialet de trenger for KA13-prosjektet. Men fortsatt jakter prosjektlederen på helt essensielle materialer slik som fasadekledning og innvending platekleding.
– Akkurat nå bruker kollegene mine mye tid på å spore opp tre og stål til innervegger og himling. Vi er helt avhengig av å finne de rette produktene for å fullføre rehabiliteringen og byggingen. Vi ønsker at alle i bransjen som skal rive eller rehabilitere tar kontakt, sier Espelid.
Fra avfall til sirkulære løsninger
I en vanlig rehabiliterings- eller riveprosess forsvinner i dag belysning og gulvbelegg som kun er noen år gamle rett ut som avfall, uten at det en gang blir vurdert om det er mulig å gjenbruke det på stedet eller i andre bygg.
– Bygg som er oppført med ressurs- og energikrevende stålkonstruksjoner og betongelementer rives i dag før 10 prosent av levetiden er brukt opp. Disse kan med riktig håndtering plukkes fra hverandre og settes sammen et annet sted, sier Håvar Haugen Espelid.
I dag kjenner mange til utfordringene med klimagassutslipp fra bygg-industrien, men ikke like mange har fått med seg at også materialressursene forsvinner i en svimlende fart. Betong er ikke lett å resirkulere. Likevel blir 20 år gamle betongbygg revet, uten å tenke på at lagrene for sand tømmes.
Skal industrien bli mer bærekraftig, må flere komme opp med sirkulære løsninger.
Pilotprosjekt for ombruksbygg
– Vi er først ut med dette pilotprosjektet. Aldri før har noen bygget fullskala ombruksbygg. Det blir dyrere enn først antatt, men vi fortsetter vårt arbeid. Målet er selvsagt at ombruksprosjekter på sikt er skånsomt for miljøet samtidig som det er økonomisk lønnsomt, sier Espelid.
Entra håper på en grunnleggende endring i hvordan prosjekter blir planlagt og bygget. For at dette skal være mulig må et nytt regelverk, krav til fremdrift og sted for mellomlagring av materialer komme på plass.
– Vi bruker mye ressurser på å kartlegge, gå igjennom lovverk og inspirere flere til å bli med på dette. Vi er en stor aktør, vi kjenner på miljøansvaret og vi har midlene til å gå i front. Derfor gjør vi dette, sier Espelid.
Entra har leieavtale med Spaces for hele bygget, som er et fullservice kontorfelleskap for små og store bedrifter. Spaces har kontorlokaler over hele verden og konseptet er det samme i alle byer, med et sofistikert og inspirerende design. Nå samarbeider selskapet tett med Entra for å sikre ombruk også i innredningen av lokalene, uten at det går på bekostning av kvalitet og stil.
– Dette prosjektet utfordrer oss, fordi det er krevende å opprettholde designkonseptet vårt uten at det går på bekostning av ombruks- og miljøambisjonen. Men vi har både forpliktet oss til og blir veldig motivert av å klare begge deler. Vi har en tydelig miljøprofil og det har også våre kunder, derfor ønsket vi å være med på denne spennende reisen. Nå gleder vi oss til bygget står ferdig og vi kan flytte inn, sier Thomas Weeden, norgessjef for Spaces.
Nye KA13 skal etter planen stå ferdig høsten 2020.