23948sdkhjf

- Norge henger etter på solenergi

Solenergi kan bli den viktigste fornybare kilden til energi i fremtiden, og det ser flere land ut til å ha skjønt. Men i Norge henger vi bakpå, til tross for at vi har mange nok soldøgn til at det gir god avkastning også her i nord.

Les også: Pilotprosjekt i Sandefjord: Solceller i veikanten skal drive el-lastebiler

Dette skriver solcelleleverandøren Otovo i en melding. 

- Solenergi utgjør i dag en liten brøkdel av energiproduksjonen i Norge, med en andel på 0,1 prosent av totalen. Med det ligger vi bak andre land, inkludert våre skandinaviske naboer. I Sverige og Danmark utgjør solenergi henholdsvis 0,4 og 2,9 prosent av den totale energiproduksjonen. Ser man litt lenger sør, til Tyskland, ligger andelen på hele 7,9 prosent, skriver bedriften. 

Potensiell avkastning på 12 prosent

Til tross for at nordmenn som satser på solenergi mottar statlig støtte gjennom Enova, så henger man altså etter. Siden starten av ordningen i 2015 har nordmenn mottatt totalt 46 millioner kroner i solcellestøtte. Dette utgjør et snitt på ca. 18 000 kr per mottaker, men Enova har varslet at denne støtten reduseres med 2 500 kr fra 1. april 2020.

Og mulighetsrommet med solenergi er stort. Ifølge en rapport utarbeidet av Multiconsult og Asplan Viak på vegne av Solenergiklyngen, så er det mulig å bygge ut omtrent 32 TWh med solkraft på norske nærings- og boligbygg, som vil utgjøre rundt 23 prosent av norsk kraftforbruk.

— Det ligger et enormt ubenyttet potensial i solenergi, og på verdensbasis er det et marked i kraftig vekst. I Norge henger vi litt etter, og det er nok mest fordi mange lar seg skremme av investeringskostnadene og varierende lysforhold. Med den ventede økningen i strømpriser, kan investeringen gi avkastning på 8-12 prosent, langt over bank og fond, så solenergi er en gunstig investering for de fleste, forteller Andreas Thorsheim, administrerende direktør i solenergiselskapet Otovo.

Prisfall på solcelleanlegg

Gjennomsnittsprisen på de små solcelleanleggene som gjerne monteres på hustak ligger i dag på 15 kr/Wp, noe som tilsvarer like over 100 000 kr for et gjennomsnittlig anlegg. I 2015 ville et slikt anlegg kostet 136 000 kroner. Prisen faller ikke lenger like mye, ettersom lokale håndverkerkostnader utgjør mer og mer, og det importerte utstyret mindre og mindre av totalprisen.

Les også: Vegmerking Vest har kjøpt sin første Scania med solceller på taket

— Solen er en av våre aller mest fornybare energikilder, og prisutviklingen gjør solenergi til en veldig fornuftig investering i 2019. Strømprisene er selvfølgelig også en faktor som spiller inn når folk vurderer om de skal gå til anskaffelse av et privat solkraftverk, i tillegg til miljøengasjement og naboeffekten, forteller Thorsheim, som ser flere og flere i samme nabolag velger å investere i solenergi.

— I tillegg er det kanskje den ene konfliktfrie energikilden vi har i Norge, avslutter Otovo-sjefen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

    Nyhetsbrev

    Send til en kollega

    0.08