INTERVJU: Hvordan holder man byggeplassen sikret for tyveri?
Den siste tiden har man sett en stor økning i mengden tyverier fra norske byggeplasser.
I 2019 har Building Supply meldt om en rekke tyverier hvor byggebransjens aktører har vært utpekt som mål.
Utstyr for flere millioner blir stjålet, og ofte er det de samme typene utstyr som forsvinner fra byggeplassene. Ofte blir politiet stående uten spor og sakene forblir uløste.
Det store spørsmålet for byggebransjen blir nå: Hva skal man gjøre for å beskytte byggeplassene sine og utstyret sitt?
Building Supply tok en prat med salgssjef Henrik Vorkinn fra Infobric Norge, som jobber med sikkerhetsløsninger og produkter for byggeplasser. Han fortalte litt om hvordan man generelt kan jobbe for å holde byggeplassene sikre.
Her er noen generelle tips for hvordan man kan holde byggeplassen sikret:
I oktober ble en åtte tonn tung gravemaskin verdt en halv million kroner stjålet fra en bedrift ved Lyngåsbanen. Illustrasjonsbilde: Colourbox.
#1: Øke kontrollen av folk inn og ut av byggeplassen
- Sørg for at du som prosjektleder har stålkontroll på selskaper og arbeidere som er inne på din byggeplass. Det gir et inntrykk til alle som skal arbeide der, forteller Vorkinn.
Han legger til:
- Vær nøye på bruk av HMS-kort. HMS-kortet er lovpålagt og de som ikke har et slik eller kan vise frem søknad som tilsier at de venter på å få tilsendt kortet bør ikke få adgang. Ofte fører disse personene med seg en høyere risiko for uvelkomne hendelser.
Illustrasjonsbilde: Colourbox.
#2: Bruke litt mer ressurser i form av tid for å følge opp de sikkerhetsrutinene som de i utgangspunktet har tenkt til å følge. Eksempelvis regulering av tilganger, sørge for å minimere avvik på bruk av HMS-kort og ID.
- Klassisk eksempel er kodelås på dører til brakker og kontorer. Disse kodene endres svært sjelden på tross av en byggeperiode på ca 20-24 måneder, 50 ulike underentreprenører og flere hundre personer. Et så stort omfang innebærer mange ulike språk og gjør det krevende å få igjennom en beskjed vedrørende en endring på en kode til en inngang, forteller Vorkinn.
Han legger til:
- Konsekvensen er at en endring av kode vil bli en flaskehals siden det er mange som ikke får med seg den nye koden og det øker terskelen for å gjøre en ny rutinemessig endring på koden. Ofte blir koden værende den samme over store deler av prosjektperioden. Et sannsynlig tilfelle er ofte at en person som har jobbet på byggeplassen gir informasjonen videre til en bande som raider stedet på natterstid. Ofte faller et sånt raid den ene dagen hvor det faktisk er noe av verdi som midlertidig er lagret på kontoret, sier han.
Han nevner også at investering i porter fremfor manuell åpning og lukking av gjerde med hengelås er en god start. Bare det vil gjøre at byggeplassen din skiller seg ut som mindre attraktiv.
Illustrasjonsbilde: Colourbox.
#3: Gi et godt inntrykk til de som arbeider på byggeplassen samt forbipasserende at på denne byggeplassen har vi iverksatt tiltak for å forhindre tap av verdier.
- Dette kan være inngjerding, bruk av porter for adgang, kameraovervåkning, bevegelsesstyrt belysning, ekstra vegg inne i containeren og plakater som informerer om hvilke tiltak som er i sving, forteller Vorkinn.
Vorkinn vil dog understreke:
- Jeg vil tillegge at jeg ikke på stående fot sitter på fakta som bygger oppunder påstander om samhandling mellom arbeidere som jobber på byggeplass og de kriminelle som gjør de faktiske lovbruddene, sier han.
Illustrasjonsbilde: Colourbox.
- Byggeplasser blir, og kommer til å være, spesielt utsatt for tyverier.
Vorkinn forteller at han tror byggeplassene kommer til å forbli spesielt utsatt for tyverier
- Bygge- og anleggsplasser er aldri like og du er avhengig av å ha mye verdier tilgjengelig for å holde produktiviteten oppe. Det i tillegg til store områder, mye folk og høy trafikk av folk så er det fort gjort å miste oversikten, sier han.
Han legger til at det er krevende å sette fellesstandarder internt for hvilke tiltak som skal gjøres og som vil fungere ettersom de ulike byggeplassene opplever unike utfordringer.
- Det er for få følger og konsekvenser for de som utfører innbruddene. Politiet vier få ressurser til denne typen kriminalitet, egenandel fra forsikringen er skyhøy så verdiene blir heller ikke belastet forsikringsselskapene og enkelte prosjekter budsjetterer med tap av utstyr til bl.a. tyveri.
- Alle disse faktorene gjør at det er veldig lav risiko for de kriminelle som utfører brekkene.
Hvordan hindrer man uønskede på byggeplassen? Illustrasjonsbilde: Colourbox.
Hvorfor er det nå så aktuelt?
- Dette har holdt på over noen år men jeg tror det sprer seg til flere land hvor denne typen vinningskriminalitet er populær. Med førstehåndsinformasjon fra bekjente på større byggeplasser og lav risiko for å bli tatt før, under og etter innbruddene så blir det attraktivt. Norske byggeplasser er også langt mer digitalisert enn andre europeiske byggeplasser, og nytt og moderne utstyr er nok også med på å gjøre det attraktivt.