23948sdkhjf

Kartlegger solcelletak

Statsbyggs takflater kan potensielt produsere energi for flere tusen eneboliger.  Nå skal et eget prosjekt undersøke hvor mange av bygningene som faktisk kan ha solceller. 

Se for deg 100 fotballbaner ved siden av hverandre. Så store er arealene Statsbygg nå skal undersøke.

En oversikt viser at bygningene Statsbygg eier og forvalter har nærmere 800.000 kvm takflate med potensial for energiproduksjon. Forhold som for eksempel størrelse, kulturhistorisk vern og geografi gjør imidlertid at ikke alle flatene kan utnyttes.

Gjennom prosjektet JaTak kartlegger Statsbygg nå hvor stor andel av takene som faktisk kan ha solceller.

- Dette er et viktig ledd i arbeidet vårt med å finne bærekraftige løsninger i eiendomsdriften. Om vi antar at en tredjedel av disse takflatene kan utnyttes, gir det en potensiell energiproduksjon på ca. 30 millioner KWh. Det tilsvarer årsforbruket til 1500 eneboliger eller 12.000 elbiler, sier Statsbyggs direktør for drift og vedlikehold, Thorbjørn Nævdal.

Viktig for å nå klimamålene

Et av Statsbyggs klimamål er å redusere energibruken i eksisterende bygninger opp mot 40 prosent frem mot 2030.

- For å få til det må vi produsere mer lokal fornybar energi via tiltak som solceller. Vi må også gjennomføre andre ENØK-tiltak som for eksempel etterisolering og bruk av sensorer for riktig energistyring, sier Nævdal.

Å nå klimamålet vil kreve investeringer på flere hundre millioner kroner. Nævdal understreker at dette i et langsiktig perspektiv er lønnsomme investeringer for staten:

- Statsbygg kan ikke få til dette alene. Vi må gjøre grepene i samarbeid med våre leietagere, som vil sitte igjen med gevinsten i form av reduserte energiutgifter.

Statsbygg har i dag solcelleanlegg på 14 eiendommer og planlegger nye anlegg på ytterligere 16. De nye anleggene vil blant annet komme på høyskoler, universiteter, fengsler og ambassader.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Statsbygg

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047