Snart bruker bilbergeren hologrambriller
– Skjer det noe med bilen din på veien, er bilbergeren ofte først på stedet. Med HoloLens-briller kan vi øyeblikkelig koble på ekspertisen til merkeverksted, mekaniker og takstperson. Det kan øke konkurransekraften vår, spare penger for forsikringsselskapene og redde bilferien din, sier Kjetil Kval-Engstad, nettverkssjef for Falck Norge.
Nær 50.000 flere reparasjoner på stedetTidligere i sommer gjennomførte Falck og Sopra Steria et forprosjekt med HoloLens ved en stasjon i hovedstadsområdet. Resultatene var såpass lovende at partene allerede er i gang med å planlegge et omfattende pilotprosjekt til høsten. Dersom resultatene fortsetter i samme spor, kan bilbergere ved 120 Falck-stasjoner rundt omkring i landet kanskje regne HoloLens-briller som en fast del av verktøykassa om ikke så lenge.
– Vi gjennomfører om lag 150.000 bilberginger i Norge hvert år. 38 prosent av disse oppdragene løses ved reparasjon på stedet. Ved å løfte ekspertisen ut på veien, tror jeg vi skal klare å heve denne andelen til opp mot 70 prosent, sier Kval-Engstad.
Et glimt av fremtidenMagne Ekerum, industridesigner og designleder i Sopra Steria, forteller at resultatene fra forprosjektet er svært lovende.
– Vi har fått et glimt av hvordan HoloLens kan brukes for å effektivisere og modernisere Falcks tjenester, om det er bedre veihjelp, mer effektiv skadetaksering eller bistand ved større bergingsoppdrag. Jeg tror Falck blir landets første bilredningstjeneste som tar i bruk hologramteknologi med blandet virkelighet. Bileierne blir de store vinnerne. De kan glede seg over raskere reparasjoner og hurtigere forsikringsoppgjør, sier han.
Positiv bilbergerI forprosjekt fikk Torger Fuglerudsveen, bilberger og bilansvarlig hos Falck i Oslo, prøve HoloLens 2-brillene. Han er positiv til å bruke slike briller i sitt daglige virke.
– Løsningen var enkel å forstå, og det gikk fint å kommunisere med ekspertene og utføre deres instruksjoner. Med slike briller tror jeg vi skal klare å utføre flere reparasjoner på stedet – og dessuten stille bedre diagnoser, sier Fuglerudsveen.