23948sdkhjf

Kunstig intelligens i Gausdal

DATA PÅ BYGGEVARENE: AI, Big Data og IIoT står sentralt i et prosjekt Gausdal Bruvoll gjennomfører for å lage bedre ytterkledning.

Gausdal Bruvoll holder til på Segalstad Bru i Gausdal og er en toneangivende produsent av tradisjonelle trelastprodukter i gran, med et sterkt fokus på videreforedling. Virksomheten omfatter både saglinje, tørking, sortering og høvling, samt logistikk og vareutlevering.

I tillegg hevder selskapet å ha Nordens mest moderne og fleksible fabrikk for overflatebehandling av utvendig kledning hvor selskapets egen merkevare «Ultimalt» blir produsert.

Forskningsprosjekt

Ikke lenge etter at den nye fabrikken ble åpnet startet et forskningsprosjekt som inneholder flere elementer av nye teknologier.

– Sammen med universitetet i Ålborg, Norsk Treteknisk Institutt og norske APX systems AS starter vi opp med et prosjekt som skal optimalisere produksjon av Ultimalt, forteller adm. direktør Jørn Nørstelien.

Allerede i gang med robotstyring og RFID

APX systems er leverandør av programvareløsningen og daglig leder Jan Erik Evanger forteller at Gausdal Bruvoll i fjor startet opp med RFID som informasjonsbærer på plank for å styre roboter.

– En RFID-brikke blir påført den første planken i en ordre. Den er en identifikator som inneholder all bakenforliggende informasjon om hvordan produktet skal behandles og når en sensor leser av produkt-ID, så bindes sensorresultat til produkt. Ved hjelp av alle sensorer, kan maskininnstilling gjøres automatisk, basert på tidligere data og for eksempel faktisk ute- og innetemperatur. Alle data lagres, sekvensielt i en skyløsning, forklarer Evanger, som legger til at Gausdal Bruvoll på syv avlesningspunkter har kontroll på planken i det den går inn til råtebehandling, maling og tørking, forklarer Evanger.

Planken blir nok ikke mer intelligent med det nye prosjektet, men ved hjelp av flere sensorer så skal man overvåke, og ikke minst trimme fabrikken, ved ulike årstider. Sensorene skal måle temperatur samt luftfuktighet inne og ute og i trevirke, luftmengde utenfra, og en egen sensor som måler kvaliteten på påført maling.

– Ved hjelp av sensorene vil vi få en mengde data, som gir oss grunnlag for å trimme fabrikken, forklarer seniorforsker ved Treteknisk, Ulrich Hundhausen.

Dataene som løsningen fra APX systems samler inn, vil legge seg kronologisk og i logisk rekkefølge i en skyløsning.

– På den måten kan vi ved hjelp av AI (kunstig intelligens) Big Data og IIoT (Industrial Internet of Things) levere den beste produktkvalitet. Det er heller ingen ulempe at vi nå i tillegg innfører RFID på pakker som leveres ut til byggevarebransje, avslutter Nørstelien.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.086