Ny nedgang i norsk PMI
PMI falt fra 49,4 i januar til 48,4 i februar.
– Det var i første rekke et fall i ordreindeksen fra 52,3 i januar til 48,1 i februar som trakk ned, mens det kun var mindre endringer i de andre delindeksen. Til tross for en nedgang i ordreindeksen i februar, opplever innkjøpslederne et fortsatt stabilt produksjonsnivå i industrien, kommenterer Svein-Egil Hoberg i NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk.
SSB bekrefter
Produksjonsindeksen steg marginalt fra 50,0 i januar til 50,8 i februar.
– Det er nå femte måned på rad at delindeksen for produksjon ligger rundt 50, noe som indikerer et stabilt produksjonsnivå i industrien. Ordreindeksen har for øvrig vært mer ustabil fra måned til måned, men viser allikevel en svak positiv trend i siste halvår, uttaler Hoberg.
Dette stemmer godt overens med de faktiske ordretall for industrien som er innhentet av Statistisk sentralbyrå (SSB). Disse viser et mindre fall i 4. kvartal i fjor, sammenlignet med tidligere i 2015
Fallet avtar
Når det gjelder delindeksen for sysselsetting, opplevde den et moderat fall fra 46,7, til 46,1 i februar. Tallene peker mot et fortsatt fall i industrisysselsettingen, om enn i et saktere tempo enn vi så gjennom store deler av fjoråret.
– Innkjøpslederne erfarer at sysselsettingen i industrien fortsatt er synkende, men at den faller mindre enn man opplevde gjennom fjoråret, forteller Hoberg.
Også for sysselsettingen ser det ut til at trenden snudde i august.
NIMA og Danske Bank publiserer som hver måned ferske PMI-tall basert på innkjøpssjefenes tilbakemeldinger gjør oppmerksom på at målingen for februar er preget av vinterferie og noe lavere svarprosent enn vanlig.
Purchasing Managers Index Hver måned utarbeides PMI (Purchasing Managers Index) i mer enn 40 land. Den måler vareflyten i bedriftene og består av fem delindekser: ordreinngang, produksjon, sysselsetting, leveringstid og lager av innkjøpte varer. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang. Norsk PMI utarbeides av NIMA – Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og Danske Bank. |