Det lysner for industrien
Den norske innkjøpssjef-indeksen steg fra 48,6 i april til 51,1 i mai. Det er den høyeste målingen siden november 2014, og tyder på at aktiviteten i norsk industri nå øker for første gang siden april i fjor.
Det var i første rekke en økning i ordreindeksene som trakk hovedindeksen opp, men det var økninger i alle delindeksene.
Produksjonsindeksen steg fra 49,1 i april til 50,0 i mai. Med unntak av mars har dermed produksjonsindeksen vaket rundt 50, som indikerer null-vekst, siden oktober i fjor. Dette har stemt brukbart overens med de faktiske industriproduksjonstallene, men disse har vært noe bedre enn indikert av PMI de siste to månedene, opplyser NIMA.
Ordreindeksen steg fra 51,9 i april til 56,7 i mai. Det er den høyeste indeksverdien siden november 2013, og tyder på et relativt kraftig løft i ord-reinngangen i 2. kvartal. I forrige måned var det særlig en økning i ordreinngangen på eksportmarkedet som dro ordreindeksen opp, og denne var på sitt høyeste nivå siden juni 2011. Ordreindeksen var imidlertid noe bedre enn de faktiske ordretallene fra SSB også i 1. kvartal.
Sysselsettingsindeksen steg fra 44,7 i april til 46,7 i mai. Dette er den 18. måneden på rad med fall i industrisysselsettingen, en utvikling som har blitt bekreftet av de faktiske sysselsettingstallene. Indeksverdien er imidlertid den høyeste siden april i fjor, noe som kan tyde på at fallet er i ferd med å bremse noe opp.
Spennende utvikling
– For første gang siden april 2015 opplever industrien en reell vekst, fastslår Svein-Egil Hoberg i NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk.
Han sier det er spesielt interessant og positivt at den sterkeste driveren for dette er ordreindeksen.
Delindeksene som fortsatt ligger under 50 er lager- og sysselsettingsindeksen. Ifølge NIMA viser tallene at sysselsettingen fortsatt er synkende, men at nedgangen er bremset opp.
– Samlet viser mai en veldig spennende og positiv utvikling i industrien. De nærmeste månedene vil synliggjøre hvorvidt dette er signalet om at trenden virkelig har snudd, fortsetter Hoberg.
Purchasing Managers Index Hver måned utarbeides PMI (Purchasing Managers Index) i mer enn 40 land. Den måler vareflyten i bedriftene og består av fem delindekser: ordreinngang, produksjon, sysselsetting, leveringstid og lager av innkjøpte varer. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang. Norsk PMI utarbeides av NIMA – Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og Danske Bank. |