Norsk PMI for september: Positive signaler fra industrien
PMI måler vareflyten i bedriftene og verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang. Norsk PMI utarbeides av NIMA – Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og Danske Bank.
– Til tross for redusert vekst i august, viser septembers PMI-tall at industriveksten vi har sett siden april fortsetter. Den svakere veksten i august var et tydelig avvik fra trenden, kommenterer Svein-Egil Hoberg i NIMA.
Høyeste på over to år
Det er i all hovedsak delindeksene for ordreinngang og produksjon som bidrar til positiv utvikling av norsk PMI i september.
– Ordreindeksen opplever denne måneden en oppgang fra 51,8 til 54,8. Det er spesielt hjemmemarkedet som trekker opp denne indeksen, og gir en god indikasjon med tanke på videre vekstforventning i industrien, forklarer Hoberg.
Produksjonsindeksen gjorde et kraftig byks fra 50,3 i august til 56,2 i september.
– Den har ikke vært så høy på flere år. Vi må tilbake til august 2014; og deretter august 2013 for å se tilsvarende tall, uttaler Hoberg.
Fallende delindekser
De øvrige delindeksene som er med på å fastsette norsk PMI hadde en nedgang i august.
Sysselsettingen falt marginalt fra 47,7, til 47,5 i september. Det er den 22. måneden på rad at denne delindeksen har verdi under 50.
– Sysselsettingen er fortsatt i reduksjon, på samme nivå vi har sett de siste månedene. Som vi også har kommentert tidligere viser dette en klar produktivitetsvekst i industrien, uttaler Hoberg.
NIMA viser til at dette stemmer godt overens med de faktiske SSB-tallene for industrisysselsettingen.
Mens lagerindeksen falt ned til 47,0, gikk delindeksen for leverandørers leveringstid ned til 52,6.
– Leverandørenes leveringstid er på samme nivå som tidligere og viser fortsatt vekst, men lagernivåene av innkjøpte varer synker. Begge støtter derved den positive veksten vi ser i industrien for tiden avslutter Hoberg.
Purchasing Managers Index Hver måned utarbeides PMI (Purchasing Managers Index) i mer enn 40 land. Den måler vareflyten i bedriftene og består av fem delindekser: ordreinngang, produksjon, sysselsetting, leveringstid og lager av innkjøpte varer. Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang. Norsk PMI utarbeides av NIMA – Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og Danske Bank. |