Svelvik har fått verdens største sjømerker
– Ved å forvandle de to dominerende kraftmastene i Svelvik til to lysende bautaer, ønsker vi å vise at det skjer mye positivt i Svelvik. Det håper vi de lysende mastene kan være et uttrykk for, sier prosjektleder Knut Morkestrand i Svelvik Næringsråd.
Ettersom Svelvik-sundet er en del av seilingsleden inn til Drammen havn, er mastene vesentlig høyere enn det som er vanlig for Statnetts master.
– Mastene er om lag 60 meter høye for at alle typer fartøyer skal kunne passere under ledningene. Vanligvis er våre master mellom 20 og 25 meter, sier senior kommunikasjonsrådgiver Gunnar Romsaas i Statnett.
Lysende idé
Ideen om de lysende mastene ble unnfanget for fire år siden. Det skulle utarbeides en næringsplan for Svelvik, og arkitekt Fredrik Haukeland foreslo å lyssette mastene. Rødt og grønt lys skulle knytte mastene til Svelviks maritime historie.
Prosjektleder Knut Morkestrand mener mastene kan sammenliknes med Eiffeltårnet.
– Om det er å overdrive, kan de nok sies å være verdens mest spektakulære sjømerker, sier Morkestrand.
Det bor rundt 10 000 mennesker i og rundt Svelvik. Lyssettingen vil være synlig for folk som bor i området, for båttrafikken og fra luften.
Sponset av Statnett
Prosjektet har blitt til ved et spleiselag mellom lokale bidragsytere, der Statnett har bidratt med én tredjedel.
– Det var et spesielt øyeblikk å se de to mastene opplyst. Vi synes det er et nyskapende tiltak som fremhever både Svelvik og kraftsystemet. De røde og grønne mastene understreker både sjøfartens betydning for Svelviksamfunnet og strømforsyningens betydning for samfunnsutviklingen i Norge, sier Romsaas.
Han mener mastene framstår som skulpturer.
– Den røde og grønne masten oppleves som en portal på vei inn til Drammen, sier han.