Astrofysiker Erik Newth: Nettsamfunn blir fremtidens banker
Nettsamfunn blir fremtidens banker
- Kompleksiteten i IT-bransjen øker. Datastrømmene vokser og medfører behov for flere systemer som kan håndtere dem. Trenden går i retning av algoritmer til automatisk håndtering av store datamengder og økonomiske transaksjoner, sier Newth.
Eirik Newth er cand. scient med hovedfag i teoretisk astrofysikk. Siden 1990 har han arbeidet på heltid som forfatter og formidler av naturvitenskap. Foto: Fotograf Jorunn Danielsen Newth
Trond Schieldrop
Tittelen på astrofysiker Erik Newths foredrag på Forretningssystemer 2013 som arrangeres 11. og 12. juni er "Mobil nettsky, sosiale medier og IT-utviklingen frem mot 2025".
- Jeg vil se inn i glasskulen og vurdere teknologitrendenes betydning for forretningsmessig bruk av IT. Forhåpentligvis klarer jeg å tenne noen ideer hos deltakerne, påpeker han.
Deltakerne får en rekke interessante perspektiver fra en mann som til daglig arbeider med helt andre fagfelt. Han vil ta for meg teknologi og samfunn i et bredere perspektiv og se på hvilke teknologitrender som vil påvirke alle sider ved en forretningsvirksomhet.
Eirik Newth er cand. scient med hovedfag i teoretisk astrofysikk. Siden 1990 har han arbeidet på heltid som forfatter og formidler av naturvitenskap for et bredt publikum. Newth har skrevet mer enn 2.600 blogginnlegg og 500 artikler samt utgitt 22 bøker, som er utkommet på 19 språk. Han brukes ofte som kommentator i radio og TV i spørsmål som angår fremtidsforskning, populærvitenskap og formidlings- og publiseringsspørsmål. I tillegg er Newth en ivrig tilhenger av alt som har med åpent innhold og web 2.0. De siste par årene har stadig mer av Newths tid gått med til å tenke på og arbeide med fremtiden som tema. Han blogger om fremtidstenkning, skriver scenarier og foreleser om emnet for et bredt publikum - fra bedrifter og offentlige etater til skoleklasser og eldresentre.
- I tillegg til familie deler jeg for øyeblikket hus med to roboter. I bunn og grunn er det for lite. Derfor drømmer jeg om et dronefly i heimen.
Bærbart utstyr
- Vi går i retning av et samfunn der bærbart utstyr gjør data tilgjengelig når og hvor som helst. Konsekvensen er at vi vil arbeide på nye og smartere måter. I videre perspektiv betyr det at vi kan prosessere data overalt. Vi blir mer tilgjengelig i nettskyen. Flere studier viser at medarbeidere bruker sine private datamaskiner og håndholdte terminaler på jobben. Ut fra et sikkerhetsaspekt kan dette få uante konsekvenser. Du er alltid pålogget og tar med deg arbeidet 24 timer i døgnet.
Når vi går fra en situasjon hvor bedriften eier IT-utstyret til at medarbeidere overtar eieransvaret, blir de sine egne systemansvarlige.
- Her åpner det seg flere angrepspunkter. Det vil trolig bli flere vellykkede angrep på bedrifter med lekkasje av sensitive data, sier Newth. Han mener det blir spennende å følge utviklingen de neste 10 årene. - Vil arbeidsdagen for systemansvarlige øke for å sikre at alle ansatte får med seg de siste sikkerhetsoppdateringer. For systemansvarlige blir det et marerittscenario å håndtere 10 forskjellige systemer i samme bedrift.
Virtuell valuta
- I det siste har det vært mye snakk om virtuelle valutaer. De neste 10-årene blir det en overgang fra vanlige pengetransaksjoner til nye som tar utgangspunkt i skytjenester. Nå holder det amerikanske IT-selskapet Amazon, som er størst på elektronisk handel over Internett, å opprette sin egen virtuelle valuta - Amazon Coins. De går fra å være et netthandelsselskap til å bli sin egen sentralbank der de utsteder egen valuta som benyttes innenfor egen virksomhet. Dette markedet vil eksplodere, sier Newth.
Han kan fortelle at en rekke brukere har behov for virtuell valuta.
- Dagens betalingssystemer er utrangerte, medfører mye tidsbruk på inntasting av koder og er lite overførbare mellom systemer. Det ikke utenkelig at Facebook også vil etablere tilsvarende virtuell bank.
Blant mange omtales Bitcoin som fremtidens valuta. Siden oppstart i 2009 har denne digital valutaen hatt en enorm vekst og i april steg Bitcoins kursen med over 40 prosent, sier Newth.
- Ut fra et regnskapsperspektiv medfører dette håndtering av økonomiske mikrotransaksjoner fra mange kilder. Slik valuta må tuftes på tillitt. Den inneholder ikke bare sensitive data men også store deler av vår økonomi. Presset på alle aktører som benytter sentraliserte dataanlegg øker. Det er et yndet mål for hackere og utsettes stadig for bombardement. I løpet av en 10 års periode vil det ikke overraske meg om det kommer et høyprofilert angrep mot en av dem. Dette vil få konsekvenser for flere 100 millioner mennesker.
Algoritmer
- Kompleksiteten i IT-bransjen øker. Datastrømmene vokser og medfører behov for flere systemer som kan håndtere dem. Trenden går i retning av algoritmer til automatisk håndtering av store datamengder og økonomiske transaksjoner, sier Newth. - Vi ser en stor grad av globalisering på teknologi- og samfunnsområdet. Pengestrømmen inn og ut av Norge har aldri vært så globalisert som nå. Denne trenden vil bare fortsette.
Endringsprosess
Mobilitet, nettsky og sosiale medier gjennomgår nå en endringsprosess.
- Allerede nå er Facebook blitt en så viktig del av våre liv at nettsamfunnet fort kan bli en større rolleaktør enn i dag. Facebook har i dag en inntjening på 5 dollar pr. kunde. Apple tjener 250 dollar på hver kunde som kjøper en iPhone. På et eller annet tidspunkt må nettsamfunnet endre seg. Personlig tror jeg de vil bruke dataene til å integrere seg inn mot økonomien. Fortsatt er det et stort skille mellom nettøkonomi og fysisk økonomi. I fremtiden vil det bli bygget bro mellom disse økonomiene og her ligger vekstgrunnlaget for virtuell valuta. I dag kan du bytte Bitcoin inn i virkelig valuta og produkter. Amazon lager en virtuell valuta som etter hvert blir en nettstandard. Dette blir en revolusjon som vil påvirke vår hverdag.
Mobil fremtid
- Mye av vår fremtid blir mobil. Jeg har kjøpt den siste Samsung telefonen med en rekke koblinger mot deres Smart-TV. Din håndholdte terminal blir din viktigste kommunikasjonsbærer. PC-salget stuper mens salget av smarttelefoner eksploderer. PCen er i ferd med å bli et nisjeprodukt. Min smarttelefon har en dataprosessor som er like rask som en bærbar datamaskin var for to år siden. Distansen mellom smarttelefoner og laptoper blir stadig mindre. I 2015 vil ytelsen på slike telefoner og bærbare datamaskiner være like stor, avslutter Eirik Newth.
www.logistikk-ledelse.no © 2013