Riktig IT-verktøy: Gull verdt for sølvproduksjon
Gull verdt for sølvproduksjon
Tradisjonsrike Th.Marthinsens Sølvvarefabrikk i Tønsberg leverer kongepokaler, ordførerkjeder og ikke minst sølvbestikk. De har funnet ut at riktig IT-verktøy er gull verdt for produksjonen.
Siden Thorvald Marthinsen etablerte Tønsbergbedriften i 1883 har bedriften kombinert innovasjon med tradisjon. I dag er fokus på moderne design og nye produksjonsmetoder.
Produktutvalget spenner fra pokalen under cupfinalen i fotball til ordførerkjeder og ikke minst sølvbestikk. De mest kjente seriene er Rose og Tele. I et tøft marked befester de stillingen som landets største sølvvareprodusent. Det krever gode verktøy.
- Det handler om å holde oversikten i alle ledd, redusere lageret, kutte kostnader og være nøyaktige og effektive, sier økonomisjef Øivind Berg.
Fra XAL til Dynamics AX
A/S Th.Marthinsens Sølvvarefabrikk tok steget inn i den digitale alderen med XAL og produksjonsstyring for mer enn ti år siden. Etter hvert meldte behovet for en mer moderne løsning seg.
- XAL skulle fases ut, så i januar 2009 oppgraderte vi til Microsoft Dynamics AX 4.0 for å håndtere ressurs- og materialstyring. Det har gitt oss et mer moderne og ikke minst oversiktlig system, poengterer Berg.
Han mener Microsoft Dynamics AX gir alle ledd i organisasjonen tilgang til informasjon som bakgrunn for å ta fornuftige beslutninger. Produksjonsstyringen er fullintegrert med innkjøp, ordre, lager og finans. Alt er levert av Microsoft Dynamics-ekspertene hos Peritus AS.
- Tidligere ble det en del manuelle rutiner med gule lapper. Etter oppgraderingen til Microsoft Dynamics AX har alle avdelingene fått hver sin terminal. Dermed har vi lettere tilgang til data, samtidig som manuelle rutiner er eliminert, fremhever Berg.
Enkelt i det daglige
Totalt arbeider 42 personer per dags dato i produksjonen, og et produkt kan ha mellom 15 og 25 operasjoner, og behandles med en håndfull verktøy. Hvilken operasjon og hvilket verktøy ligger inne i systemet.
- Vi kjører ut et produksjonskort med alle operasjonene og tilhørende strekkode. Når kortet skannes første gang for en bestemt produksjon, registreres denne som startet. Når du skanner kortet igjen spør systemet om du skal stoppe midlertidig eller for godt, forklarer Berg.
Løsningen har dessuten flere snedige, automatiske funksjoner.
- Klokken tre stopper tiden automatisk, og du kan skanne igjen når du kommer neste arbeidsdag. Hvis du ikke registrerer lunsjpause trekker systemet automatisk en halvtime. Dermed blir det enklere, samtidig som vi får mer nøyaktige tall på timeforbruk, i stedet for at de ansatte regner anslagsvis i hele og halve timer.
Raskt å endre køen
Timeforbruket er likevel bare en av flere fordeler. Produksjonssjefen kan også enklere prioritere jobbene underveis, og har full oversikt over status på ulike produksjonene.
- Den største effekten av å oppgradere til Microsoft Dynamics AX er at vi raskt kan se på skjermen hvor langt en vare har kommet i produksjon, forklarer Berg.
- Tidligere ble det slik at folk tok det som sto nærmest. Når vi nå har full kontroll over både ordre, lager og produksjon kan vi fortløpende endre prioritet på de ulike produksjonene. Den gode oversikten gjør det også enklere å avdekke eventuelle feil. Hos oss skal det ikke mer til enn et hårstrå i en presse før vi må reagere.
Mindre lager
Minimalt lager er viktig for alle, spesielt i produksjonsbedrifter. Hos Th. Marthinsens sølvvarefabrikk er det redusert med mer enn ti prosent de siste to årene.
- Årsaken er rett og slett mer effektiv styring av lageret og planlegging av produksjonen, forklarer Berg.
Han trekker også fram bedre service for kundene som en god effekt av overgangen til Microsoft Dynamics AX.
- Hvis noen ringer og etterspør en vare i produksjon, kan vi med et tastetrykk si hvor i produksjonen den er, og når vi antar det er klart for levering.
Rask implementering
Selve overgangen for to år siden gikk relativt smertefritt.
- Peritus gjorde en god jobb med oppgraderingen. Vi kjørte et kort kurs i skanning for de ansatte ute i produksjonen. Så begynte vi å kjøre noen produksjoner, og det fungerte utmerket, forteller Berg.
De gjorde bare noen små tilpasninger underveis.
- Konverteringen gikk også bra. Vi hadde 400 produksjoner som var i gang, og disse ble kopiert over fra XAL til Microsoft Dynamics AX og satt til riktig status. Etter to års drift er vi fortsatt veldig fornøyde. Vi kommer sikkert til å oppgradere til neste versjon av Microsoft Dynamics AX på et tidspunkt, men det ligger litt fram i tid, avslutter Øivind Berg.
www.logistikk-ledelse.no © 2011