Mattilsynet skjerper kravene: Rene soner i næringsmiddelindustrien krever tiltak
Rene soner i næringsmiddelindustrien krever tiltak
EBR-direktivet for skille mellom rene og urene soner i produksjon av næringsmidler vil kreve nytenking og endringer i mange bedrifter. Som en av de første i Norge har Hennig-Olsen Is AS derfor i samarbeid med ITO Intern Transport AS anskaffet en helautomatisk pallvekslingsmaskin som sikkerhet foran sitt produksjonsanlegg.
Den kjente Kristiansandsbedriften er en pioner i sitt segment og har alltid søkt å ligge i forkant av utviklingen. Iskremproduksjon er en hygienekrevende prosess der konsekvensene ved å kunne få fremmedlegemer inn i selve produksjonshallen kan bli katastrofale. Bedriften var derfor tidlig ute med å tilpasse seg EBR-direktivet og har allerede fått en god del erfaringer med hva som kreves og hvilke problemer som må løses.
Produksjonsdirektør Rune Haddeland sier at overgangen mellom uren og ren sone er klart den største utfordringen. Her må det være færrest mulig berøringspunkter, og det er nesten en umulig oppgave å få til helt nøyaktige skiller.
Som eksempel tar han fram paller med råstoff og tørrvarer til produksjon. Disse kommer fra ulike produsenter fra mange land og kontinenter og er lagret hos bedriften utenfor ren sone. Det er helt essensielt at transportpallen ikke må følge med inn i produksjonsområdene. Varene som skal inn, må overføres til en ren pall. Hos Hennig-Olsen benytter man plastpaller som kun skal håndteres inne i ren sone.
Nytenking og nyskaping
Skjerpede krav fra Mattilsynet medførte at bedriften ønsket å strukturere varemottaket bedre og skille klarere på ren og uren sone. Samtidig ønsket en å ivareta en bedre industriell løsning av pallhåndteringen og ikke minst automatisere pallvekslingen der uren pall forblir i uren sone.
Maskinen som sørger for ompalletering av varer ble spesielt utviklet og konstruert av ITO - Intern Transport AS, som har lange tradisjoner som leverandør til Hennig Olsen Is. Maskinen representerer mye nytenkning og nyskapning og ITO har fått midler fra skattefunnordningen for å fremme utviklingen av norske produkter.
Funksjonen er utviklet med en type dobbeltsikring for øye. Når en pall kjøres inn i maskinen, løfter den varene klar av pallen ved at bæreskinner stikkes opp gjennom slissene i trepallen. I tillegg til to store klemplater på sidene skyves det to plater inn under varene som sikring når uren palle fjernes Deretter skyves en ren plastpall inn og varene senkes ned på pallen.
I tillegg til maskinen som foretar selve pallskiftet inneholder varemottaksanlegget pallmagasin for både ren og urene paller, en heis for etasjeutjevning og en veieenhet som sørger for at netto vekt som sendes inn i produksjonen registreres.
I ettertid har en sett behov for å kunne returnerer overskytende restpartier av tørrvarer tilbake til uren sone og maskinen kan reversere prosessen så å si ved at ren pall erstattes med uren pall og varene går tilbake til bulklager. En utfordring i så måte er at plastpaller tilsynelatende ikke leveres med slisser i bæreflaten tilsvarende EUR pallen, men Haddeland er nå på utkikk etter slike.
Problemløser
- Vi koblet inn ITO for å løse vårt problem og tilfredsstille krav fra Mattilsynet. De har gjort en glimrende jobb. Deres løsning var ikke rimeligst, men vi følte at den var best for oss, sier Haddeland.
Hennig-Olsen Is har en meget kompleks produksjon, med et stort antall varianter som fremstilles på hver linje. Det er 10 produksjonslinjer, og tilsammen har bedriften 175 varianter. Mellom de ulike produksjonene må mye utstyr skiftes for å hindre at smakene blandes. For alltid å kunne ha den rette kvalitet og smak for sine produkter produserer også Hennig-Olsen Is også mye tilsetninger som blant annet sjokolade og krokan selv. På grunn av lang leveringstid for enkelte råvarer, er bedriften nødt til å holde et forholdsvis stort lager av tørrvarer. Store svingninger i produksjonen gjør også sitt til at lageret må holdes på et visst nivå. Fra nyttår til sommersesongen kjører man to skift for å dekke behovet i høysesongen. Rundt 25 millioner liter iskrem skal produseres i året.
For tiden avslutter bedriften en omfattende ombygging og investering i nytt utstyr som øker hastigheten i produksjonen der det er investert for rundt 40 millioner kroner.
- Vi ønsker å endre slik at skifte mellom ulike maskiner til de ulike istypene skal gå raskere. Gjennomgående er også skillet mellom urene og rene soner viktig i denne ombyggingen. Samtidig som vi ønsker raskere produksjon, vil bedriften aldri gamble med kvaliteten. Det var også en av grunnene til at vi tidlig så betydningen av å innføre skillet mellom rene og urene soner, avslutter produksjonsdirektør Rune Haddeland.
www.logistikk-ledelse.no © 2006