Bysant: Omvendt auksjon reduserer kostnadene
Omvendt auksjon reduserer kostnadene
Fortune 500´s innkjøpsteknikk, omvendt auksjon, presenteres nå av dataselskapet Bysant.
I en omvendt auksjon spesifiserer kjøperen produktet eller tjenesten han ønsker å kjøpe, og den maksimale prisen han er villig til å gi. Selgere av produktet konkurrerer om å gi den laveste prisen for produktet. Laveste bud vinner auksjonen som selvsagt foregår online på internett. Systemet, som kalles Save33, er beregnet på mindre og mellomstore organisasjoner. Store multinasjonale selskaper benytter tilsvarende systemer med stor suksess.
Tjenesten er en komplett løsning for å kjøre omvendte auksjoner. Alle store og lønnsomme selskaper i verden kjører sine egne auksjonsløsninger - med stor suksess. Slike løsninger har tradisjonelt vært svært dyre i anskaffelse og derfor lite tilgjengelige for mindre selskaper. Med Save33 har Bysant utviklet et verktøy der også mindre selskaper og organisasjoner får anledning til å ta i bruk et innkjøpsverktøy som ved effektiv bruk kan redusere kostnadene.
Reduserer pris og innkjøpstid
Ifølge Bysant reduserer omvendte auksjoner prisen og innkjøpstiden betraktelig. Det skal ikke være uvanlig å oppleve prisreduksjoner på mer enn 40 %. Årsaken til prisreduksjonen er hovedsakelig at prisbildet hele tiden er åpent for dem som byr og at selve budrunden går over en relativt kort periode.
Stort sett de fleste produkter og tjenester kan settes ut på en omvendt auksjon direkte. Unntaket er større konstruksjonsarbeider og andre kompliserte oppdrag, der det er nødvendig med anbudsinnbydelse og gjennomføring av teknisk evaluering. Selve prisforhandlingen kan imidlertid foregå som en omvendt auksjon. På denne måten sikrer en seg at alle tilbydere av produktet får sjansen til å forhandle.
Anbefalt av EU
E-auksjoner har sterk utbredelse innenfor både handel, industri og offentlig sektor. Utviklingen mot nettbaserte innkjøpsformer er sterkt økende, spesielt i USA, men etter at EU i sine retningslinjer anbefalte å benytte omvendte auksjoner, er teknikken også på full fart inn i Europa, og kanskje Norge.
Save 33 er ingen markedsplass, fordi alle auksjoner er lukket. Det er kun leverandører som er invitert av innkjøper som får adgang til det virtuelle auksjonslokalet. Save33 konkurrerer således ikke med den offentlige markedsplassen eller andre markedsplasser, men vil være et nyttig supplement når for eksempel en rammeavtale skal fornyes.
www.save33.no
www.bysant.com
www.logistikk-ledelse.no© 2005