23948sdkhjf

Renault Mascott: Utfordrer de etablerte

Utfordrer de etablerteNye Renault Mascott utfordrer etablerte modeller som eksempelvis Mercedes-Benz Sprinter og Iveco Daily i kassevognmarkedet opp til 5.5 tonns totalvekt og som chassis med enkelt e...

Utfordrer de etablerte

Nye Renault Mascott utfordrer etablerte modeller som eksempelvis Mercedes-Benz Sprinter og Iveco Daily i kassevognmarkedet opp til 5.5 tonns totalvekt og som chassis med enkelt eller dobbelt førerhus opp til 6,5 tonn. Modellens sterkeste sider er høy nyttelast, sterke motorer og gode kjøreegenskaper.

Henning Ivarson

Den nye modellen av Renault Mascott ble introdusert på nyttekjøretøyutstillingen IAA i fjor høst, og Renault Trucks Norge AS er nå i full gang med å introdusere Mascott her i landet. Under pressevisningen på det nye importanlegget i Oslo, poengterte salgssjef Lasse Steiner at det i realiteten dreier seg om en helt ny modell. Den forrige var lite salgbar her i landet, men med blant annet nytt innvendig og utvendig utseende, nye motorer og bedre kjørbarhet håper man nå på økt popularitet.

Kassevogn og chassis

Mascott kan både leveres som kassevogn og som chassis for montering av diverse typer påbygg. Kassevognutvalget omfatter modeller med 3.5 eller 5.5 tonns totalvekt, med lasterom på henholdsvis 12 og 14 kbm og nyttelast opp til 2.700 kilo. Innvendig vareromslengde er 362 cm på den korte modellen og 412 cm på den lange, og begge har en innvendig takhøyde på 195 cm.

Chassisprogrammet omfatter modeller med enkel- eller dobbelkabin, 4 forskjellige akselavstander, totalvekter fra 3.5 til 6,5 tonn og brutto nyttelast opp til 4.200 kilo. Mascott kan også leveres med et helt nakent chassis uten førerkabin for busspåbygg.

Nissanmotor

Under panseret finner man Nissans populære DXi 3 common rail motor som nå benyttes av flere bilprodusenter. Denne kan leveres med to forskjellige effekter; én på 115 hk med et maks dreiemoment på 270 Nm og en annen på 156 hk og 350 Nm. Sistnevnte er utstyrt med variabel turbogeometri og har en tilnærmet flat dreiemomentkurve mellom 1.400 og 3.000 omdreininger. Importøren forventer at mellom 70 til 80 prosent av kundene vil velge denne motoren. Serviceintervallet er på 40.000 km, men kan forlenges til 60.000 ved bruk av syntetisk olje.

5-trinns girkassen til den minste motoren og en 6-trinns versjon til den største er produsert av ZF. Begge er utviklet til Renault Trucks, og skal være godt tilpasset motorenes moment.

Nytt bremsesystem

Modellen er også utstyrt med et helt nytt elektronisk styrt bremsesystem, inkludert ABS og EBD (Electronic Brake Distribution) som standard. EBD styrer i følge Lasse Steiner trykket på bakhjulene individuelt i svingene og forhindrer utskridning ved bremsing i sving. Også DTC (Drag Torque Control) er standard på Mascott. Dette systemet skal bidra til økt stabilitet i ved slipp av gasspedal og ved nedgiring er også standard. ASR (Anti Spin Regulering) kan leveres som ekstrautstyr, og har posisjoner for både fast og løst underlag.

Gode kjøreegenskaper

Utvendig har Mascott fått ny front, med blant annet lykter med dobbel optikk. Innvendig byr modellen på god komfort med blant annet girspak på dashbordet. Den nye førerhusinnredningen kjennetegnes også av mange praktiske oppbevaringsrom, med blant annet god plass til fraktdokumenter i en egen lomme mellom rattet og hanskerommet. Modellen er relativt nøkternt utstyrt, men et bredt utvalg av ekstrautstyr gir rik anledning til å spesifisere bilen etter eget ønske. Her kan eksempelvis nevnes kollisjonsputer på begge sider, samt luftfjæring bak med hev og senk på både chassis og kassevogner.

Selv om Mascott utvilsomt vil bli mest populær som kassevogn, valgte vi å prøvekjøre en chassisløsning med 4,9-meters NOR-KA skap og 750 kg. bakløfter. Med den største motoren har denne løsningen en netto nyttelast på godt og vel 2.900 kilo hvilket både matcher og overgår mange 7,5-tonnere på markedet. Selv med en såpass høy egenvekt viser motoren sin styrke, og trekker godt selv ved lave turtall. Styringen er presis, og Mascott oppfører seg rolig i veibanen - både i høye hastigheter og ved kjøring på sporete underlag. Førersetet er bra, og girspaken på dashbordet lett å betjene.

Betjeningen av cruise control´en er ikke like enkel. Mens dette tradisjonelt har vært gjort på en spak på rattstammen, betjenes den nå på stadig flere nye biler av knapper på selve rattet. Hvorfor Renault har plassert CC-betjeningen på selve dashbordet er noe uforståelig.

Vi registrerer likeledes at det innvendige støynivået er noe høyt, at sidespeilene med fordel kunne vært litt større, og at vidvinkelpeil glimrer med sitt fravær.

Med godt salg av spesielt Midlum, nylig introduksjon av prestisjemodellen Magnum, nytt kombinert import- og forhandleranlegg i Oslo og utvidet servicetilbud over hele landet, er Renault Trucks Norge på offensiven. Til tross for et par mindre ankepunkter i førermiljøet, fremstår nye Mascott som en verdig utfordrer i segmentet som domineres av Mercedes-Benz Sprinter og Iveco Daily. Prismessig er Mascott plassert omtrent midt mellom disse.

www.renault-trucks.no

www.logistikk-ledelse.no© 2005

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078