Skanskas optimistiske trønder
Problemene kom som en brottsjø, men distriktssjef Håvard Haarstad i Skanska Husfabrikken i Steinkjer sier til Trønderavisa at han velger likevel å være optimist.
Husfabrikken i Steinkjer har allerede sikret seg oppdraget med å bygge en barnehage i Eide kommune på Nordmøre. Det er en jobb til cirka 10 millioner kroner som vil sysselsette 10-15 personer i fabrikk og montering.
Den store spenningen knytter seg likevel til hvorvidt Husfabrikken får jobben med å bygge studentboliger på Berg i Trondheim. Haarstad tror det blir avgjort i midten av desember, og hvis Skanska trekker det lengste strået, blir det en bra julegave.
- Vi håper på det. Dette er en stor jobb for om lag 20 personer i fabrikken som vil strekke seg over en lang periode; fra ferien i 2009 og i halvannet år framover, sier distriktssjefen.
Forberedt
Tidligere er 16 ansatte ved Husfabrikken oppsagt, og denne uka ble rundt 30 permittert på ubestemt tid. Det er permisjoner i alle ledd. Nå er det kun salgsfolk, prosjektledere og noen få konstruktører som holder det gående, samt at det fortsatt pågår en del arbeid ute på byggeplasser.
Håvard Haarstad sier at han antydet at trøbbel var i vente allerede da han snakket med Trønder-Avisa i februar. Han fikk rett. Problemene bokstavelig talt flommet inn over byggebransjen som har hatt en sammenhengende opptur på nærmere ti år.
- Det begynte å butte ved årsskiftet, særlig på boligmarkedet, og siden har bransjen flytt på ordrereserven. Husfabrikken i Steinkjer jobber primært mot boligmarkedet, samt at det produseres elementer til skoler og barnehager.
Haarstad tror imidlertid ikke at det er definitivt slutt på gullalderen.
- Nå handler det om renter og psykologi. Folk sitter på gjerdet og venter, fordi de tror det blir billigere å bygge. Noen klarer ikke å skaffe penger, mens andre ikke ønsker å bruke de pengene de har.
"2009 blir vanskelig"
- Hvis du skulle spå, hvor lenge varer krisen?
- Det vil alltid være behov for boliger, spørsmålet er bare når det snur. Jeg tror 2009 blir et vanskelig år, og at vi må inn i 2010 før vi merker noen økt aktivitet, sier Haarstad.
Han er glad for at mange av de oppsagte allerede har fått nytt arbeid, selv om Husfabrikken dermed taper kompetanse.
- Men det er de ansattes velferd som er viktigst, sier Håvard Haarstad.
- Nå forsøker vi å finne alternativ sysselsetting til ansatte med spisskompetanse, blant annet ved å låne ut medarbeidere internt i konsernet, sier distriktssjefen.
- Hvordan er stemningen?
- Folk har tross alt forståelse for situasjonen, står på og gjør det beste ut av det. Mange av de ansatte har aldri opplevd en slik situasjon, sier Haarstad, som også understreker at det nå er en stor fordel å være en del av et stort konsern.
- Skanska tenker langsiktig, og både tåler og skjønner slike svingninger. Et mindre firma får fortere problemer med likviditeten i en slik situasjon, sier Håvard Haarstad.
- Det er de ansattes velferd som er viktigst, sier Skanska Hus sin sjef i Steinkjer.