Dyp krise for maskinprodusentene
- Jeg har gode nyheter og dårlige nyheter. Jeg begynner med den dårlige nyheten, og det er at det ikke finnes noen gode nyheter, sier Phillips, i et intervju med det svenske fagtidsskriftet Maskinentreprenören, medlemsbladet til MEFs svenske søsterorganisasjon.
Phillips legger skylden for den dype krisen maskinprodusentene er inne i på kollapsen i det finansielle systemet.
- Det sørgelige er at kundene vil ha maskiner, men de får ikke kreditt. Bankene har vist oss at de ikke vet hvor vi er på vei. Og maskinindustrien kan ikke ordne opp i dette på egen hånd. Vi trenger hjelp av bankene, og må sette press på dem. Vi har satt in trillioner av milliarder i bankene deres, og nå vegrer de seg for å slippe pengene ut igjen, sier Phillips til Maskinentreprenören, og legger til:
- Hvis bankene ikke vil jobbe med oss, må vi finne andre måter å ordne finansieringen på.
I Sverige gikk maskinsalget ned med 16 prosent fra 2007 til 2008, i Irland ble det redusert med 55 prosent og i Spania er det katastrofe med 62 prosent nedgang. Norge kom relativt godt ut sammenlignet med mange andre land med en nedgang på 13 prosent i fjor. Imidlertid er det forventet at 2009 vil gi et maskinsalg her hjemme på rundt 40 prosent av fjoråret.
Produsentene som ligger dårligst an, ifølge Phillips, er de som selger til utleieselskap. Dette er kunder som har kjøpt mange nye maskiner de siste årene. Når utleieselskapene må kvitte seg med sine overskudd, kommer disse maskinene ut på markedet igjen. Det vil gjøre det verre for produsentene å selge nytt, sier Phillips.
Phillips tror at det i beste fall kan snu for maskinprodusentene i 2010, men det er mer sannsynlig med 2012. Han understreker imidlertid at forutsetningene endres hele tiden, derfor må prognosene tas med en klype salt.
Før det snur igjen, vil vi se en kjedereaksjon med konkurser for en del maskinprodusenter, underleverandører, utleieselskap og forhandlere, tror Phillips.
- En del produsenter kommer til å slå seg sammen for å styrke seg, andre blir kjøpt opp, og det er bra for bransjen. Prisene på maskinene vil synke og det kan føre til at de kinesiske maskinprodusentene kommer inn på verdensmarkedet.
I Kina har ikke krisen truffet like hardt som i resten av verden. Det skyldes at staten styrer både industrien og banksystemet, noe som gjør Kina mer immun enn andre land. Ifølge Off-Highway Research vil Kinas salg av anleggsmaskiner fortsette å øke frem til 2012.
David Phillips er overbevist om at flere og flere maskinprodusenter vil flytte produksjon til Kina. Men kineserne vil også eksportere mer og begynne å produsere maskiner i Europa.
- For å klare det må de ha bra varemerker. Kineserne leter nå etter etablerte varemerker for oppkjøp. I tillegg ønsker de å kjøpe teknikk og distribusjon. Når de lykkes med det kommer deres maskiner til å dukke opp på byggeplasser nær oss, sier Phillips til Maskinentreprenören.