Nå er de permitterte
Arbeidskarene i Gudvangen Stein A/S er blant mange som har opplevd - og vil oppleve -permitteringer og oppsigelser i kjølvannet av finanskrisen. Og det er bedriftene som er mest eksportrettet som er verst rammet.
Gudvangen Stein er ikke som andre pukk- og grusprodusenter. Anorthositt-forekomstene på grensen mellom Sogn og Hordaland, bare få kilometer fra UNESCO-vernede Nærøyfjorden, har i årevis vært en ettertraktet vare på verdensmarkedet.
Tyskerne startet utvinningen av den hvite steinen under okkupasjonen av Norge 1940-45. De brukte antorthositten blant annet til aluminiumsproduksjon.
Etter krigen har driften fortsatt, med forskjellige eiere. 2007 var toppåret med en samlet produksjon på 240.000 tonn. I fjor falt produksjonen til rundt 200.000, men inntil nyttår var det ingen krisestemning.
Fra utskipningshavnen i Gudvangen er den hvite steinen blitt sendt til kunder i Nederland, Tyskland og andre europeiske land.. På kundelisten har store avtagere som Rockwool og Paroc stått. Anorthositt brukes blant annet til isolering og har den fordelen fremfor glassbasert isolering at den er langt mer brannsikker.
Den hvite steinen er også ettertraktet av veibyggere på Kontinentet, men merkelig nok ikke i like stor grad av Statens vegvesen.
I steinbruddet i Gudvangen skal det innen utgangen av august produseres 11.000 tonn med tilslag til asfaltering av motorveien inn til storbyen Leipzig i Tyskland. Tyskerne hevder at lyse veiflater reduserer ulykkesratene betydelig.
Potensialet er også stort for salg av hvit stein til forbrukermarkedet.
- Det skjedde noe rett etter nyttår. 3. januar lå vi fortsatt på prognoser som tilsa produksjon av 20.000 tonn i måneden. Fire dager etter var vi nede i 7000 tonn, forteller Olav Auro, daglig leder av Gudvangen Stein A/S siden august i fjor.
Det var storkunden Rockwool som slo på bremsene, etter katastrofalt dårlig salg i Storbritannia, ett av landene som er verst rammet av finanskrisen. Da boligbyggingen på de britiske øyene stoppet opp, forsvant også behovet for isolering - og hvit stein fra Sogn.
- Vi permitterte folk fra februar til over påske, men så var vi i gang igjen. Nå må vi ta en ny runde med permitteringer og det er tragisk. Særlig et par av de unge, som kommer rett fra skolebenken, er jeg redd vi kan miste nå, sier Olav Auro.
Flere i arbeidsgjengen i Gudvangen har jobbet på anlegg hele sitt liv. Nå får veteranen Trygve Jordalen (60), oppvokst bare et steinkast unna uttaket, jobben med å lede bedriften gjennom årets andre permitteringsrunde.
- Vi stopper ikke opp helt og vil fortsatt kunne levere stein. Forhåpentligvis vil vi finne andre bein å stå på i ukene som kommer. Det er flere interessante muligheter og vi har et stort potensial for vekst og utvikling, sier Olav Auro, som nå får ansvar for å finne nye inntektsmuligheter for bedriften.
Hovedeier i Gudvangen Stein A/S er Nordic Mining Group. Den tidligere hovedeieren, Sigmund Bjørke, eier 15 prosent av selskapet.