Krattknuser’n i Selbu
Uten så mye som en time bak seg som maskinkjører startet den modige selbyggen opp som maskinentreprenør for et drøyt år siden. Til vanlig jobber han som offiser i Forsvaret, men trengte noe ekstra å holde på med i de periodene han er hjemme i Selbu. Ideen om å satse på skog og krattrydding fikk han i forbindelse med et kurs han var på i USA. Der fikk Jan Inge se at det var utbredt med å bruke maskiner til krattrydding.
- Jeg har ingen erfaring fra entreprenørbransjen og er heller ikke bonde, bare vanlig villabonde. Men jeg vet at skal du lykkes med noe i dag så må du være forholdsvis tidlig i køen. Jeg hadde aldri sett noe lignende i Norge før, men hadde jo både sett selv og lest og hørt om at vi er iferd med å gro igjen av småskog og kratt her til lands, forteller Jan Inge Kvaal.
3000 o/min.
Selve skogsaggregatet består av en rulle med kraftige tenner som roterer med opptil 3000 omdreininger i minuttet. - Maskinen får kjørt seg skikkelig for det blir et voldsomt moment. Det rister noe ordentlig hver gang det stopper, forklarer Jan Inge, som vi møter i arbeid langs riksvei 705 hjemme i Selbu.
Resultatet er svært bra. - Med motorsag og gift ville bakken her ha vært full av små og store stubber, som det etter hvert ville ha vokst massevis av nye skudd ut av. Stubbene blir knust og tørker ut. De blir ikke kuttet opp. Det er slaget fra skogsaggregatet som gjør at stubben slås av. Med krattknuseren blir det bare avslitte trefibre igjen. Jeg har en målsetning om at det skal være kjørbart her for bil etterpå og det jeg bruker tida mest til er finpussing slik at resultatet skal bli så bra som overhode mulig.
Skuddsikkert glass
Full skogspakke betyr også at Bobcat-maskinen kommer med skogshytte med blant 30 mm skuddsikkert trelags laminatglass. For det er ikke bare trevirke som får hard medfart. Stein og jord kan bli virvlet opp og det anbefales sterkt ikke å stå foran maskinen når den setter i gang. Kompaktmaskinen er for øvrig utstyrt med speed management, det vil si fremdrift uavhengig av turtallet.- Trommelen går med 3000 omdreininger i minuttet. Det blir et voldsomt moment. Det rister i hele maskinen når det bråstopper, sier Jan Inge Kvaal.
Ett mål i timen
- Teoretisk er det ikke noen begrensninger på hvor store trær som kan tas, men maskinen er mest effektiv på trær som er rundt 30 cm i diameter. - Kapasitetsmessig ligger jeg på 6-8 mål om dagen. Det blir ett lite mål i timen. På " pipstelker" kan jeg ta 14-18 mål på én dag.. En av grunnene til at jeg har valgt en liten maskin med lav vekt er at det blir få merker på bakken, Den er veldig skånsom. Kundene er fornøyde og nysgjerrige. Jeg synes det er et trivelig arbeid og det er tøffere enn å kjøre graver. Det er ikke noe hokus, pokus, men du føler at du gjør noe nyttig, sier Jan Inge Kvaal.